ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ… Τσίπρας – Ζάεφ στα… τηλέφωνα για το Σκοπιανό – Νέα συνάντηση Κοτζιά με Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες

Ένα θρίλερ σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό. Ο χρόνος πιέζει την ΠΓΔΜ, που θέλει άμεσα λύση για να μπορεί με το «χαρτί» αυτό να πάει τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο (σ.σ. για να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) αλλά κυρίως σε εκείνη του ΝΑΤΟ, λίγες εβδομάδες αργότερα.Έτσι ήρθε η ρήξη στο Σκοπιανό! Η τριπλή άρνηση Κοτζιά στο… Ίλιντεν…

Μετά το ναυάγιο της περασμένης Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών συναντώνται ξανά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Το γεγονός πόσο θέλουν και οι δυο πλευρές να λύσουν το θέμα της ονομασίας φαίνεται και από τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ πως τις τελευταίες μέρες Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είναι σε… ανοιχτή επικοινωνία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το περασμένο Σάββατο όταν ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Σκοπιανός ομόλογός του έχουν μιλήσει τηλεφωνικά μια ή δυο φορές. Εκτός αυτού, όπως αναφέρθηκε, σε συνεχή επικοινωνία είναι και τα δυο πρωθυπουργικά γραφεία.

Μεγάλο αγκάθι είναι το erga omnes, δηλαδή το να ισχύει το όποιο όνομα συμφωνηθεί και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Αυτό προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και είναι «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα. Όπως όμως προέκυψε και από τη συνάντηση Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς στον ΟΗΕ την Παρασκευή, αν και επικρατέστερο όνομα είναι το Republika Severna Makedonija (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), η πλευρά των Σκοπίων θέτει ζήτημα διπλής ονομασίας.

Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει πει στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν του είναι καθόλου εύκολο να «περάσει» το erga omnes και να κάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Πρωινό με… Σκοπιανό

Και ενώ Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είναι σε τηλεφωνική επαφή, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν ξανά από… κοντά. Αυτή τη φορά όχι στη Νέα Υόρκη αλλά στις Βρυξέλλες. Εκεί, ο Έλληνας υπουργός θα βρεθεί τη Δευτέρα (28.05.2018) για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του Συμβουλίου θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν, το νέο πλαίσιο σχέσεων της Ε.Ε με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) μετά το 2020, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Επίσης, θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ενώ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι ΥΠΕΞ θα εστιάσουν στο θέμα των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας του κ. Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.Powered by WPeMatico