Δεύτερη δύναμη το «ακροδεξιό» ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD – Πανικός πάλι στην Ευρώπη..

Λαβωμένοι οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες – Το ευρωσκεππτικό κόμμα AfD παγιώνεται στη δεύτερη θέση…

Ο Οκτώβριος δεν «μπήκε» καθόλου καλά για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται λίγες ημέρες ημέρες πριν τις εκλογές στη Βαυαρία και την Έση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa, το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), παραμένουν – αν και αισθητά αποδυναμωμένοι- πρώτη δύναμη με ποσοστό 26%. Ωστόσο, υπολείπονται μόλις 7,5 μονάδες από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD. To κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 18,5% εκτοπίζοντας τo Σοσιαλιστικό Κόμμα στην τρίτη θέση (ποσοστό 16%). Σε μικρή απόσταση ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 14,5%.

«Και τώρα τι, κυρία Μέρκελ; Ο «μεγάλος συνασπισμός» «Grοko» καταρρέει. Τον συνασπισμό αυτό δεν τον ήθελε κανείς. Ούτε η καγκελάριος, ούτε ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ αλλά ούτε και η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρέα Νάλες. Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ένα πλήγμα για τον «GroKo» όπως και για τους ηγέτες του», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Ενόψει των περιφερειακών εκλογών στα κρατίδια της Βαυαρίας (14 Οκτωβρίου) και της Έση (28 Οκτωβρίου) και, με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τον μεγάλο συνασπισμό-CSU, CDU και SPD, αναμένεται να υποστούν μεγάλο πλήγμα.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, το αποτέλεσμα της κάλπης στα δύο αυτά κρατίδια θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Powered by WPeMatico