Διαγωνισμός Τεθωρακισμένων: Οι Μαυροσκούφηδες πρωτοπόρησαν αλλά έπεται και συνέχεια

Ο διαγωνισμός αρμάτων που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο ασκήσεων – βολών Ξάνθης για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά μεταξύ των Ουλαμών από τις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες του Δ’ Σώματος Στρατού, αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάδειξη του υψηλότατου επιπέδου εκπαίδευσης και ετοιμότητας των Ελλήνων μαυροσκούφηδων. Είναι τα εχέγγυα της μαχητικής ισχύος του Όπλου των Τεθωρακισμένων.

Το Ιππικό του 2018 συνεχίζει να καινοτομεί με εκπαιδευτικές δράσεις που προάγουν την ευγενή άμιλλα και κατ’ επέκταση την εκπαίδευση των πληρωμάτων. Ο διαγωνισμός έδωσε κίνητρο στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες μέσα από τη διαρκή και επίπονη εκπαίδευση που διεξάγουν να δώσουν κίνητρο ώστε να αναδειχθεί το καλύτερο πλήρωμα τόσο εντός της Ταξιαρχίας όσο και σε γενικότερο επίπεδο των άλλων Σχηματισμών. Το επιπλέον κίνητρο βελτίωσε ακόμα περισσότερο τη παραγωγική και ουσιώδη εκπαίδευση εντός της καθημερινότητας των Τεθωρακισμένων. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως το καλύτερο άρμα είναι αυτό που διαθέτει το καλύτερα εκπαιδευμένο πλήρωμα.

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα κατόπιν προσωπικού ενδιαφέροντος και πρωτοβουλίας από τον Α/ΓΕΣ Αντιστάτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος προέρχεται από το Όπλο των Τεθωρακισμένων και επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για τη πρόοδο του Όπλου.

Ο διαγωνισμός απόσπασε εξαιρετικά κολακευτικά λόγια από τη κοινή γνώμη ενώ αποτέλεσε και το έναυσμα ώστε τα άλλα Όπλα να δημιουργήσουν αντίστοιχους διαγωνισμούς. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται όχι σε μεμονωμένους διαγωνισμούς σε επίπεδο Όπλων αλλά σε περισσότερο σύνθετους όπως ενδεχομένως για αντίστοιχους διαγωνισμούς σε επίπεδο τακτικών συγκροτήματων ίλης αρμάτων – διμοιρίας μηχανοκίνητου πεζικού. Ήδη υπάρχουν οι σχετικές συζητήσεις και σκέψεις σε επίπεδο ΓΕΣ.

Σε διεθνές και νατοϊκό επίπεδο αξίζει να σημειωθεί πως τα Τεθωρακισμένα είναι αυτά που διενεργούν αντίστοιχους διαγωνισμούς ενώ χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της συμμετοχής ελληνικού ουλαμού αρμάτων μάχης Leopard 2 HEL στη νατοϊκή άσκηση “Sea Guardian” στη Βουλγαρία. Θα ήταν ευχής έργο να δούμε εικόνες με ελληνικά άρματα σε αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και νατοϊκούς διαγωνισμούς.

Η καινοτομία, η πρωτοβουλία και το δημιουργικό πνεύμα είναι διαχρονικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Όπλο των Τεθωρακισμένων και διασφαλίζουν τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον. Ο διαγωνισμός ήταν μόνον η αρχή για παρόμοιες δράσεις στο εγγύς μέλλον που θα αναβαθμίσουν και θα εντατικοποιήσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Αναμένουμε στο εγγύς μέλλον να δούμε και νέες διαγωνιστικές δοκιμασίες για τα υπόλοιπα Όπλα του Ε.Σ αφού ήδη υπάρχουν οι ανάλογες ζυμώσεις σε υψηλό επίπεδο!

The post Διαγωνισμός Τεθωρακισμένων: Οι Μαυροσκούφηδες πρωτοπόρησαν αλλά έπεται και συνέχεια appeared first on Defence Review.

Powered by WPeMatico