Ελπίδα, μια αστείρευτη πηγή δράσης και ζωής

Του Nικολάου Κατοικου, Καθηγητή Φιλολογίας
Ελπίδα είναι η αναμονή συγκεκριμένου αγαθού, είναι μικτό προϊόν…
συναισθήματος και σκέψης (γεννιέται στη σκέψη κι ανατρέφεται στην καρδιά). Η ελπίδα είναι η μία από τις τρεις βασικές χριστιανικές αρετές (πίστη, αγάπη, ελπίδα).

Συγγενικές έννοιες με την ελπίδα είναι οι εξής:

α) Η προσδοκία (= σίγουρη ελπίδα).
β) Η αισιοδοξία (= η χαρούμενη αντιμετώπιση προσώπων, πραγμάτων και καταστάσεων της ζωής).
γ) Η αυτοπεποίθηση (= πίστη ότι με τις δικές μας δυνάμεις θα βγούμε πέρα σε κάποια προσπάθεια).
δ) Το θάρρος (= η λογική τόλμη).
ε) Η υπομονή (= σταθερή θέληση αγόγγυστης αναμονής).

Η ελπίδα είναι μεγάλη ψυχοπνευματική δύναμη του ανθρώπου. Αν έλειπε αυτή, η ανθρώπινη ζωή θα ήταν γεμάτη πόνο, απελπισία και απόγνωση.

Πρωτότοκο παιδί τής ελπίδας είναι το θάρρος, με το οποίο ο άνθρωπος αντιμετωπίζει επιτυχώς τις δυσκολίες και τους κινδύνους της ζωής. Πράγματι, όποιος ελπίζει, γίνεται πιο αποφασιστικός και πιο ενεργητικός.

Πολλές φορές όμως οι ελπίδες τών ανθρώπων δεν έχουν αντίκρισμα. είναι ανεδαφικές (= υπερβολικές και χωρίς βάση). Τέτοιες ελπίδες είναι πολύ επικίνδυνες και φέρνουν συνήθως την απογοήτευση. Ο άνθρωπος οφείλει με ψυχραιμία και ορθοφροσύνη να εξετάζει το κατορθωτό πρώτα, και έπειτα να δημιουργεί ελπίδες.

Μερικοί απερίσκεπτοι άνθρωποι φτάνουν ώς στο σημείο να επικαλούνται και τη θεία βοήθεια ακόμη, για να πραγματοποιήσουν τις ονειροπόλες ελπίδες τους. Η βοήθεια όμως αυτή για σχέδια εξωπραγματικά ή και ανόσια δεν έρχεται ποτέ.

Αλλά η ζωή έχει πολλές διακυμάνσεις, και είναι δυνατό να διαψευστούν πολλές φορές και οι αγνές ακόμη ελπίδες. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται καρτερία και ισχυρή θέληση. Έτσι, νέες ελπίδες θα διαδεχτούν τις πρώτες χαμένες και νέοι σκοποί θα τεθούν.

Οι νέοι τρέφουν συνήθως τις μεγαλύτερες ελπίδες, αλλά δοκιμάζουν και τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις. Πολλές φορές η φαντασία των νέων οδηγεί την ελπίδα ώς τα όρια της παραδοξότητας. Δημιουργούν οι νέοι όνειρα απίθανα και επικίνδυνα. Η περιστολή της φαντασίας με τη λογική και η χρησιμοποίηση της πείρας τών μεγαλυτέρων αποτελούν δύο μέσα εφαρμογής τού μέτρου στο χώρο τής ελπίδας.
Πηγή

ΠΗΓΗ

Powered by WPeMatico