ΕΟΦ: Νέος συναγερμός για δύο σκευάσματα που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου

Νέος «συναγερμός» σήμανε στον ΕΟΦ για δύο επικίνδυνα για την υγεία προϊόντα που κυκλοφορούν και στη χώρα μας, μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για τα προϊόντα: Μacsy bien-etre (παρουσιάζεται ως συμπλήρωμα διατροφής) και Biostenix sensi oil (διαφημίζεται για την αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής).

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΦ κατόπιν ενημέρωσης των Βελγικών Αρχών, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση του προϊόντος Μacsy bien-etre. To προϊόν παρουσιάζεται ως συμπλήρωμα διατροφής και δεν αποκλείεται να έχει διατεθεί και στη χώρα μας, ειδικά μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού έλεγχου που διενεργήθηκε από την Αρμόδια Αρχή του Βελγίου ,το προϊόν περιέχει τη φαρμακευτική ουσία ταδαλαφίλη, χωρίς αυτή να δηλώνεται στην επισήμανση.

Η ταδαλαφίλη συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Συνεπώς, κατά τη χρήση του ανώτερου μη εγκεκριμένου προϊόντος ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη, αναφέρει ο ΕΟΦ.

Επιπρόσθετα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοινώνει ότι το προϊόν “Biostenix sensi oil, ear cleaning oil, φιαλίδιο καφέ σκούρου χρώματος ή και άχρωμο, χωρητικότητας 15 mL” το οποίο διαφημίζεται διαδικτυακά με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων ακοής, δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα από τον Ε.Ο.Φ..

Επί πλέον στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας παρασκευαστή ή και διανομέα του προϊόντος.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε ότι η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.