Ζάεφ: Είχαμε συμφωνήσει στην ονομασία Δημοκρατία του Ίλιντεν αλλά ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν το στήριξαν

“Αν οι βουλευτές του VMRO εξακολουθήσουν να αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εμμείνουν στις θέσεις που απειλούν το μέλλον της χώρας μας, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές” δήλωσε Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.


“Δεν θέλω να μιλήσω για τις παραχωρήσεις, για το ποιος έδωσε σε κάποιον κάτι ή πήρε κάτι άλλο. Θέλω να μιλήσω για τις λύσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και ξεκλείδωσαν ένα ζήτημα που ήταν περιπλεγμένο και αδιέξοδο. Η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματα μας, τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας” τόνισε.

“Στις διαπραγματεύσεις φτάσαμε σε ένα σημείο, όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για οριστική λύση. Ύστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας. Σε όλες τις σύνθετες διαδικασίες υπάρχουν επιτυχή και ανεπιτυχή βήματα, το σημαντικό όμως είναι ότι ξεπεράσαμε αυτή την κατάσταση και βρήκαμε μια λύση αποδεκτή από τις δύο πλευρές” συμπλήρωσε.

“Αποδεχθήκαμε έναν γεωγραφικό σημείο αναφοράς που επιβεβαιώνει αδιαμφισβήτητα γεωγραφικά και εδαφικά γεγονότα” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τη Μαρία Σπυράκη απάντησε “Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την κ. Σπυράκη στο ξενοδοχείο που έμενα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διάφορες χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες”.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Powered by WPeMatico