Η ναυτιλιακή και λιμενική συνεργασία στο επίκεντρο συνάντησης Κουβέλη-πρέσβη Κίνας 

Με την πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Zhang Qiyue, συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Φώτης Κουβέλης, κατόπιν πρωτοβουλίας της κινεζικής πλευράς, ενόψει και της προγραμματιζόμενης για τα μέσα Οκτωβρίου επίσκεψης του υπουργού Μεταφορών της Κίνας, Li Xiaopeng, στην Αθήνα.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και την πολιτική προτεραιότητα που αποδίδεται στην ενδυνάμωση των άμεσων και έμμεσων αναπτυξιακών προοπτικών από τις θαλάσσιες δραστηριότητες.

Αναφέρθηκε στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδος-Κίνας, το οποίο έχει επιτρέψει την ανάπτυξη δομημένων και αμοιβαία επωφελών διμερών ναυτιλιακών σχέσεων.

Σημείωσε, επίσης, τη θετική επίδραση του πλαισίου ναυτιλιακής συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών, αποδίδοντας έμφαση ειδικότερα στη συνεργασία των ναυτιλιακών διοικήσεων των δύο χωρών και σε θέματα ναυπηγικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, με ειδική αναφορά στην προώθηση ελληνικών προϊόντων ναυτιλιακού εξοπλισμού σε ελληνόκτητα πλοία που κατασκευάζονται στα Κινεζικά ναυπηγεία.

Ειδική αναφορά έγινε στη Δήλωση Προθέσεων για τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διευκόλυνσης της Ναυτιλιακής Κίνησης, η οποία βρίσκεται σε ώριμο στάδιο υπογραφής, ως όχημα περαιτέρω ενδυνάμωσης του θεσμικού πλαισίου ναυτιλιακής συνεργασίας.

Ο υπουργός επισήμανε, τέλος, την ανάγκη διευκόλυνσης από την κινεζική πλευρά τής ίδρυσης δεύτερης έδρας ναυτιλιακού ακολούθου στη πόλη Γκουανγκτζού στη νότια Κίνα, που προγραμματίζεται να λειτουργήσει παράλληλα με την υφιστάμενη στη Σαγκάη.

Από την πλευρά της, και η πρέσβης της Κίνας απέδωσε έμφαση στο διμερές θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας για το σύνολο των θεμάτων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος και στη συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές και σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκε στην επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ως υπόδειγμα, αλλά και υπόβαθρο για την περαιτέρω σύνδεση των αναπτυξιακών στρατηγικών των δύο χωρών και για την ανάληψη πρωτοβουλιών για πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στο λιμάνι, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ναυπηγοεπισκευής και των logistics. Τέλος, η Πρέσβης εξέφρασε την επί της αρχής θετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την προώθηση ελληνικών προϊόντων ναυτιλιακού εξοπλισμού στα ελληνόκτητα πλοία που κατασκευάζονται σε κινεζικά ναυπηγεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο επί ευρέος πλαισίου θεμάτων που άπτονται της ναυτιλιακής και λιμενικής συνεργασίας. Κατέγραψαν, επίσης, τη συμφωνία τους για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας τους σε διμερές επίπεδο, σε επίπεδο ΕΕ-Κίνας και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και ιδίως του ΙΜΟ.

Powered by WPeMatico