Η παρακμή των Σελευκιδών και η εκδίωξη των Ελλήνων από την Περσία

Οι Σελευκίδες μετά το θάνατο του Αντιόχου Γ’ του Μεγάλου (187πΧ) βρίσκονται σε διαρκή υποχώρηση, δεχόμενοι συνεχή πίεση από το Παρθικό κράτος, κάτω από την εμπνευσμένη διοίκηση του Μιθριδάτη Α’, ενώ ταυτόχρονα το Ελληνοβακτριανο κράτος επεκτεινόταν και αυτό συνεχώς, κυρίως προς την Ινδία, αλλά και στις παρυφές της Κίνας, ζώντας απίστευτες στιγμές ακμής. 
Από: cognoscoteam.gr – Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης
Ο Ελληνικός έλεγχος στο κεντρικό Ιράν ήταν πάντα προβληματικός, οι Έλληνες έποικοι λίγοι σχετικά, και αφού το κράτος αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα στη Δύση, ήταν θέμα χρόνου να χαθούν οι πολύτιμες αυτές επαρχίες. Η Αρεια χάθηκε το 181 πΧ, η Δραγγιανη το 179, η Αραχωσία το 177 στους Ελληνοβακτριους αυτή τη φορά, ενώ η πάντα προβληματική και ασύμφορη σαν σατραπεία Γεδρωσία είχε ήδη εγκαταλειφθεί το 185, αν και ο Ελληνικός έλεγχος θα συνεχιζόταν για πολύ ακόμα, αφού καταλήφθηκε σχεδόν αμέσως από τους επελαύνοντες Ελληνοβακτριους του Δημητρίου Α’.
Στο Ιράν τα πράγματα ήταν διαφορετικά όμως, αφού οι πάντα ανήσυχοι Ιρανοι καλοσωρισαν τους εν πλήρη προέλαση Παρθους, αν και δεν συνέβαινε παντού αυτό. Η Ταπουρια χάθηκε το 166, η Σουσιανη μετά από σκληρές μάχες το 155, η Περσίδα το 154, η Μηδία το 148, παρά τις εκπληκτικές νίκες του Σατράπη Κλεομένη κατά των Πάρθων, τα Εκβάτανα έπεσαν το 147, τα Σούσα το 146, ενώ το 141 ο Μιθριδάτης έμπαινε θριαμβευτικά στην Βαβυλώνα. Η Ελληνική κυριαρχία τερματίστηκε λοιπόν στο Ιράν μετά από 190 έτη (331-141), η κατάσταση στη Μεσοποταμία ήταν όμως πιο συγκεχυμένη, αφού οι Έλληνες αντεπιτέθηκαν υπό τον νεαρό Αντίοχο Ζ’ τον Σιδητη, διέλυσαν 3 φόρες τα Παρθικά στρατεύματα, ενώ ο Πάρθος διοικητής της Βαβυλωνος συνελήφθη και εκτελέστηκε. Στην Χαρακηνη δε,(Κουβέιτ) κυβερνούσε κάποιος Υσπασινης, ένας εξελληνισμένος Βακτριος.
Σε κάθε περίπτωση, η Σελευκιδικη ανακατακτηση υπήρξε πρόσκαιρη, αφού ο νεαρός Αντίοχος διέσπειρε το πολυπληθές (80.000 άνδρες) στράτευμά του για τον χειμώνα, ενώ οι Πάρθοι, ενισχυμένοι από στίφη ομοφύλων τους αντεπιτέθηκαν με σφοδρότητα. Στην αιματηρή μάχη που ακολούθησε κάπου στη σημερινή Falluja του Ιράκ, ο Αντίοχος βρήκε το θάνατο μαζί με 15. 000 άνδρες του. Οι Πάρθοι ασυγκράτητοι πλέον, είχαν φτάσει στον Ευφράτη, ενώ οι Ελληνοβακτριανοι του Μένανδρου έφθαναν στα…Παλιβοθρα (Pataliputra, 140 χλμ ΒΑ του Δελχί). Ήταν μια εποχή Γιγάντων.

freepen.gr
Author:

Ang

Powered by WPeMatico