Η 13χρονη ακτιβίστρια που διαμαρτύρεται κάθε Παρασκευή έξω από την έδρα του ΟΗΕ

Η 13χρονη ακτιβίστρια που διαμαρτύρεται κάθε Παρασκευή έξω από την έδρα του ΟΗΕ

«Θα σταματήσω να κάνω απεργία όταν οι ηγέτες του κόσμου απαντήσουν στο αίτημά μου», δηλώνει η Αλεξάντρια Βιλασενιόρ (Alexandria Villaseñor). Η 13χρονη Βιλασενιόρ κάνει σχεδόν 20 εβδομάδες απεργία κάθε Παρασκευή κι αντί να πηγαίνει στο σχολείο, διαμαρτύρεται έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Κάθεται σε ένα παγκάκι, σχεδόν πάντα μόνη της, μέσα στο κρύο και τη βροχή κρατώντας δύο πανώ όπου αναγράφονται δυο συνθήματα: «Σχολική απεργία για το κλίμα» και «Το COP24 απέτυχε».

Η Αλεξάντρια έκανε το ντεμπούτο της στον ακτιβισμό μετά από ένα ταξίδι της τον περασμένο Νοέμβριο, στο Ντέιβις της Καλιφόρνια όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, οι κάτοικοι της Καλιφόρνια βίωσαν την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας. Η πυρκαγιά, έκαψε πάνω από 153.000 στρέμματα, κατέστρεψε σχεδόν 19.000 κτίρια και κατοικίες και σκότωσε τουλάχιστον 86 άτομα. Η Βιλασενιόρ που πάσχει από άσθμα, αναγκάστηκε να διακόψει το ταξίδι της και να επιστρέψει στο σπίτι της.

«Μόλις επέστρεψα στη Νέα Υόρκη, ήμουν πραγματικά αναστατωμένη», είπε. Άρχισε αμέσως να κάνει έρευνα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και συνειδητοποίησε ότι η γενιά της θα φέρει το κύριο βάρος δεκαετιών παγκόσμιας αδράνειας.

Αν και έχει τη στήριξη πολλών άλλων ακτιβιστών, η Αλεξάντρια Βιλασενιόρ, έχει υπάρξει στόχος διαδικτυακών επιθέσεων και απειλών από σκεπτικιστές, αλλά εκείνη συνεχίαει τον αγώνα της. Υποστηρίζει δε, ότι τα αμερικάνικα σχολεία δεν έχουν καταφέρει να ενημερώσουν τους μαθητές για την επείγουσα, υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Για αυτό το λόγο, η νεαρή μαθήτρια μάχεται για την υλοποίηση σχολικών προγραμμάτων που θα εστιάζουν στις λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κι ενθαρρύνει τους νέους να αναλάβουν άμεση δράση για το κλίμα.

«Γιατί να πάμε στο σχολείο αν θα πρέπει μελλοντικά να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα;» αναρωτιέται η έφηβη. «Μαθαίνω περισσότερα εδώ, κάνοντας διαμαρτυρία στον ΟΗΕ παρά στο σχολείο».

ΠΗΓΕΣ: Francetvinfo, Huffpost

 

 

 

www.ert.gr