Ιταλία: “Κολοτούμπα” από τον Ντι Μάϊο των 5 Αστέρων. Σκληρή στάση απέναντι στο Βερολίνο από τον Σαλβίνι της Λέγκα

Σε αντίθετη πορεία φαίνεται να βρίσκονται οι κυβερνητικοί εταίροι της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας. Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ και ειδικότερα με την ευρωζώνη, ενώ ο νεαρός επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Ντι Μάϊο, δείχνει να έχει συμβιβαστεί με τις Βρυξέλες και το Βερολίνο.

Αναδημοσίευση από: odosdrachmis.gr

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα που εκφράζει το κλίμα που επικρατεί στη Λέγκα, δήλωσε πρόσφατα ότι, ότι “η Ιταλία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την επιβίωση του ευρώ”.

Αμέσως μετά, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο La7, ο Ντι Μάιο, ανέφερε ότι το κόμμα του «δεν επιθυμεί (η Ιταλία) να φύγει από το ευρώ ή να αναγκαστεί να φύγει».Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, στην οποία συμμετέχουν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κόμμα Λέγκα, θα διαπραγματευθεί την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ προκειμένου η Ιταλία να μπορέσει να κάνει περισσότερες επενδύσεις και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της μείωσης της φορολογίας και αύξησης των κοινωνικών παροχών, ανέφερε ο Ντι Μάιο.

Σημειώνεται ότι, η “κολοτούμπα” του Ντι Μαϊο σε σχέση με το ευρώ και η γενοκότερα συμβιβαστική στάση που τηρεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων απέναντι στις Βρυξέλες, έχει οδηγήσει σε καταποντισμό στις δημοσκοπήσεις του κόμματος αυτού που ίδρυσε ο Μπέμπε Γκρίλο, ο οποίος είχε επανειλημμένα τοποθετηθεί ενάντια στην ευρωζώνη και είχε προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Αντίθετα η Λέγκα με επικεφαλής Ματέο Σαλβίνι, βλέπει τη δημοτικότητά της να εκτινάσεται στις δημοσκοπήσεις, προφανώς λόγω της συνέπειας που δείχνει σε σχέση με τις αρνητικές του θέσεις για την ευρωζώνη και την εισβολή μεταναστών στην Ιταλία.

Αν και είναι νωρίς ακόμα για προβλέψεις, με πολλά να εξαρτώνται από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το Βερολίνο την Ιταλία,είναι πιθανό τα δύο κόμματα να έρθουν σε σύγκρουση και σε επερχόμενες νέες εκλογές να θριαμβέυσει ο Σαλβίνι, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η συνεπής στάση του Σαλβίνι, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της δημοτικότητάς του, έχει τρομοκρατήσει το Ευρωϊερατείο. Τα ΜΜΕ προσάπτουν την ετικέτα του “ακροδεξιού” στον Σαλβίνι, ενώ αντίθετα ο Ντι Μάϊο χαρακτηρίζεται ως “αντισυστημικός”. Επι πλέον, Ιταλοί δικαστές έσπευσαν να μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Λέγκα με το πρόσχημα των ατασθαλιών από την προηγούμενη ηγεσία του κόματος.

Δεν χρειάζεται να υπογραμιστεί το γεγονός ότι, τα ελληνικά ΜΜΕ πρόβαλλαν με τίτλους μονο τις φιλικές προς το ευρώ δηλώσεις του Ντι Μάϊο.

Powered by WPeMatico