Λιβύη: Αιματηρές συμπλοκές ενόπλων με συμμετοχή τζιχαντιστών

Λιβύη: Αιματηρές συμπλοκές ενόπλων με συμμετοχή τζιχαντιστών

Οι απώλειες από τη μάχη για την Τρίπολη αυξήθηκαν καθώς μια ομάδα πιστή στο Ισλαμικό Κράτος σκότωσε τρεις ανθρώπους στη Λιβύη, μια ένδειξη ότι οι τζιχαντιστές μπορεί να εκμεταλλευτούν την αναζωπύρωση των εντάσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανάφερε πως τοπικές υπηρεσίες έκαναν λόγο για τον θάνατο 47 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 181 τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι δυνάμεις που έχουν την έδρα τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας επιδιώκουν να πάρουν την παραλιακή πρωτεύουσα της Λιβύης από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Πρόκειται για έναν απολογισμό μεγαλύτερο εκείνου που δίνουν είτε ή μία είτε η άλλη πλευρά, και φαίνεται να είναι κυρίως μαχητές, αν και περιλαμβάνει επίσης αμάχους, μεταξύ των οποίων δύο γιατρούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Τζασάρεβιτς σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ –πρώην στρατηγού στον στρατό του Μουάμαρ Καντάφι— κατέλαβε τον νότο, που καταλαμβάνεται κυρίως από έρημο, νωρίτερα φέτος προτού κατευθυνθεί προς την Τρίπολη αυτόν τον μήνα, φθάνοντας στη νότια πλευρά της.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ-Σάρατζ θέλει να τους αποκλείσει με τη βοήθεια ένοπλων ομάδων που έχουν σπεύσει από τη Μιζουράτα με φορτηγάκια πάνω στα οποία έχουν προσαρμόσει πολυβόλα.

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ομάδα των Επτά (G7) έχουν απευθύνει εκκλήσεις για εκεχειρία και επιστροφή στο ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εισακουστεί από τον Χάφταρ.

Νότια της Τρίπολης, μια ομάδα πιστή στο Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στην πόλη Φουκάχα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και απάγοντας άλλους προτού φύγει, σύμφωνα με κατοίκους.

Η Φουκάχα ελέγχεται από μαχητές που είναι πιστοί στον Χάφταρ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται εχθρός του ισλαμικού εξτρεμισμού, αν και αντίπαλοί του τον θεωρούν δικτάτορα κατά τα πρότυπα του Καντάφι.

Το ΙΚ είναι ενεργό στη Λιβύη μέσα στην αναστάτωση που προκλήθηκε από την υποκινούμενη από τους Δυτικούς ανατροπή του Καντάφι πριν από οκτώ χρόνια.

Το ΙΚ πήρε τον έλεγχο της παράλιας πόλης Σύρτη το 2015, αλλά τον έχασε στα τέλη του 2016 από τοπικές δυνάμεις που υποστηρίζονταν από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.

Ενδεχόμενη βύθιση της Λιβύης σε εμφύλιο πόλεμο απειλεί να διαταράξει τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο, να αυξήσει τη μετανάστευση από τις ακτές της Μεσογείου στην Ευρώπη και να ακυρώσει τα σχέδια του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή εκλογών.

Η Λιβύη έχει γίνει η κυριότερη δίοδος των Αφρικανών μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους υφίστανται βασανιστήρια, βιασμούς και εκφοβισμό στο ταξίδι τους.

Εκείνοι που καταφέρνουν να μπουν σε μια βάρκα για την Ιταλία κινδυνεύουν είτε να πνιγούν είτε να σταλούν πίσω και να κρατηθούν υπό απάνθρωπες συνθήκες, σύμφωνα με τον οργανισμό μετανάστευσης του ΟΗΕ, που εκτιμά ότι διπλάσιος αριθμός από αυτούς πεθαίνουν στην έρημο της Σαχάρας όπως και στη Μεσόγειο.

Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίζονται σε κέντρα κράτησης σε περιοχές συγκρούσεων.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ είπαν πως ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των μεταναστών ως ανθρώπινων ασπίδων η αναγκαστικής στρατολόγησής τους.

«Οι άνθρωποι στη Λιβύη βρίσκονται εδώ και καιρό μεταξύ πολλών εμπόλεμων μερών, με ορισμένους από τους πιο ευάλωτους να υφίστανται ορισμένες από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

«Καλώ όλες τις πλευρές να ενωθούν προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω παράλογη βία και αιματοχυσία», πρόσθεσε.

Ανοίγει, για νυκτερινές πτήσεις μόνο, είναι το μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο. Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι διατηρεί τη στρατιωτική αποστολή της στη χώρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

 

 

www.ert.gr