Λιγότερο επικίνδυνες στα βρέφη οι τροφικές αλλεργίες

Όπως δήλωσε η συγγραφέας Dr. Waheeda Samady, η ανακάλυψη ότι τα βρέφη, αντίθετα με…
τα μεγαλύτερα παιδιά, έχουν χαμηλής σοβαρότητας τροφική αναφυλαξία θα πρέπει να καθησυχάζει τους γονείς που πρόκειται να δώσουν στο μωρό τους εν δυνάμει αλλεργιογόνα τρόφιμα, όπως τα φιστίκια.

Η αναφυλαξία είναι αλλεργική αντίδραση ολόκληρου του σώματος που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα. Στα μεγαλύτερα παιδιά, η αναφυλαξία που προκαλείται από τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά στα βρέφη προκαλεί κυρίως κνησμό και εμετό, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 47 νεογνά, 43 νήπια, 96 μικρά παιδιά και 171 παιδιά σχολικής ηλικίας που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για αναφυλαξία που προκλήθηκε από τρόφιμα, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν πολύ πιο συνηθισμένα στα βρέφη (89%) από ό,τι στα νήπια (63%), τα μικρά παιδιά (60%) ή τα παιδιά σχολικής ηλικίας (58%). Ο εμετός ήταν ιδιαίτερα συχνός στα βρέφη (83%), σύμφωνα με τα ευρήματα.

Τα ποσοστά των δερματικών συμπτωμάτων ήταν 94% στα βρέφη, 91% στα νήπια και 62% στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Ο κνησμός ήταν το συνηθέστερο δερματικό σύμπτωμα, επηρεάζοντας το 70% των βρεφών.

Ο βήχας και άλλα αναπνευστικά συμπτώματα ήταν συχνότερα στις ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, επηρεάζοντας το 17% των βρεφών, το 44% των νηπίων και το 54% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Μόνο ένα βρέφος στη μελέτη είχε συριγμό και μόνο ένα βρέφος είχε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Κανένα βρέφος στη μελέτη δεν πέθανε από αναφυλαξία, ανέφεραν οι ερευνητές.
Πηγή

ΠΗΓΗ

Powered by WPeMatico