Μέχρι 12 Δεκεμβρίου οι κτηνοτρόφοι πρέπει να έχουν επαγγελματικούς λογαριασμούς, αλλιώς έρχονται πρόστιμα!!

 

Με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και  η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου, οι επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να αποδέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα και έχουν εγκαταστήσει POS, πλέον υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet.

Στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό, οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

Το ίδιο ισχύει και για χιλιάδες ακόμη επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών κ.α.) οι οποίοι αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με θέμα: «Ρύθμιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα» που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1445/ 27.4.2017).

Επίσης με την τροποποίηση της παραπάνω απόφασης (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3965/ 12.9.2018) όλοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τον Επαγγελματικό Λογαριασμό τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ώστε οι μπορούν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες θα αντλούν πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για το ύψος των συναλλαγών τους.

Για τη μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο που φτάνει μέχρι και 1.000 ευρώ. Πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται και για όσους δεν έχουν εγκαταστήσει POS.

 

 

agrotypos.gr