Μακελειό Ν. Ζηλανδία: Αμετανόητος ο δράστης-Αντίγραφο του μανιφέστου έλαβε και η πρωθυπουργός (video)

Μακελειό Ν. Ζηλανδία: Αμετανόητος ο δράστης-Αντίγραφο του μανιφέστου έλαβε και η πρωθυπουργός (video)

Πρώην γυμναστής στην Αυστραλία ο Μπρέντον Ταράντ, δράστης του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς, παρουσιάζεται ως ένας «απλός, λευκός άνδρας της εργατικής τάξης τον οποίο κέρδισε η νεοφασιστική ιδεολογία έπειτα από ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη».

Στη διάρκεια της εμφάνισής του ενώπιον του δικαστηρίου ο 28χρονος Ταράντ, που δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε ήταν στις λίστες παρακολούθησης των αρχών, έκανε μια χειρονομία, που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.

Το πρόσωπό του με δικαστική εντολή δεν αποκαλύπτεται. Μένει σιωπηλός, όσο του απαγγέλλεται η πρώτη κατηγορία. Δεν δηλώνει αθώος ή ένοχος, ούτε αιτείται να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Μόνη αντίδραση, η στιγμή που σχηματίζει με τα χέρια το σύμβολο της λευκής ανωτερότητας.

«Κύριε Τάραντ, κρίνεστε προφυλακιστέος χωρίς να δηλώσετε αθώος ή ένοχος. Η επόμενη εμφάνισή σας στο Ανώτατο Δικαστήριο ορίζεται για τις 5 Απριλίου 2019» του ανακοινώνει ο δικαστής.

Στο όνομα της λευκής υπεροχής, γεμάτος φανατισμό και μίσος για τους μουσουλμάνους διέπραξε την πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία. Οι μαρτυρίες όσων σώθηκαν, ανατριχιαστικές.

Η πρόθεση του αμετανόητου ακροδεξιού, εξτρεμιστή και βίαιου τρομοκράτη, όπως τον αποκάλεσε η Πρωθυπουργός της χώρας, ήταν να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο αιματοκύλισμα.

«Υπήρχαν άλλα δύο όπλα στο όχημα του και είχε σίγουρα πρόθεση να συνεχίσει την επίθεσή του» ανέφερε η πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι ήταν μεταξύ των δεκάδων υπηρεσιών που έλαβαν ένα αντίγραφο του «μανιφέστου» του μακελάρη του Κράιστσερτς, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεσή του που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 49 άνθρωποι.

Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι το κείμενο αυτό στάλθηκε σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποία δεν ελέγχεται από την ίδια την Άρντερν. Το μανιφέστο στάλθηκε επίσης μαζικά σε ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το μανιφέστο στάλθηκε λιγότερα από 10 λεπτά πριν εκδηλωθεί η επίθεση και δεν εξηγούσε τι επρόκειτο να συμβεί. «Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το σταματήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος. Οι αρχές έστειλαν αμέσως το «μανιφέστο» στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, ο δράστης της επίθεσης, είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το κείμενο των 74 σελίδων με σκοπό να προκαλέσει τον φόβο.

Οι έρευνες των Αρχών εστιάζουν στις διαδικτυακές επαφές του Τάραντ και στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Από το 2011 και για επτά χρόνια μεταξύ των προορισμών του ήταν η Τουρκία – από όπου και η φωτογραφία αυτή που τον απαθανατίζει στο αεροδρόμιο Ατατούρκ – το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και χώρες της Ευρώπης, κυρίως στα Βαλκάνια. Ήδη στη Βουλγαρία έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

Το ταξίδι του το 2018 σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία συνδέεται κυρίως με επισκέψεις σε ιστορικές τοποθεσίες που σχετίζονται με την ιστορία των βαλκανικών χωρών και κυρίως ενδιαφερόταν για τις μάχες μεταξύ των χριστιανών και του οθωμανικού στρατού» τόνισε ο Εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σ. Τσατσάρωφ.

Οι Αρχές στη Νέα Ζηλανδία έχουν θέσει υπό κράτηση δύο ακόμα υπόπτους για συνέργεια στην αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Κράισττσερτς, ενώ από το πρώτο λεπτό τη βοήθειά τους προσφέρουν οι γονείς του Τάραντ, που δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο γιος τους μακέλεψε 49 ανθρώπους ανάμεσά τους και παιδιά.

«Γνωρίζω πως η οικογένειά του προσέγγισε όντως την Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας μόλις προβλήθηκε τηλεοπτικά το περιστατικό» επεσήμανε ο Επιθεωρητής της Νότιας Ουαλίας, Μικ Φούλερ.

Όσο οι κάτοικοι προσπαθούν ενωμένοι να ξεπεράσουν το σοκ, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Παπασωτηρίου Άννα- ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr