Μπαμ, ζιπ, αχ… στη νέα ασπρόμαυρη σεζόν

Δεν χρειάζονται βιαστικές κρίσεις, ούτε αποθέωση για την τρομερή άμυνα με… Καστοριά και Ιστανμπούλ, ούτε έξτρα άγχος με τις αδυναμίες ή με τις φιλικές συντριβές (Ολυμπιακός). Καλός ήταν ο ΠΑΟΚ με τους Τούρκους, καλός είναι γενικά, γεμάτος παρά τις τρεις βασικές απουσίες (έγιναν 5 στην πορεία), έβγαλε πράγματα σε άμυνα και επίθεση, πίεσε πολύ και αυτό είναι σημαντικότατο τέτοια εποχή. Και φυσικά το μπες-βγες χωρίς μεγάλες διακυμνάνσεις ρυθμού και στυλ… 

 

Είχε και κενά διαστήματα στις αμυντικές περιφερειακές ταχύτητες, όταν η πίεση χαμήλωνε, είχε κενά κατά διαστήματα και στην ρακέτα. Αποτυπώθηκαν στο ποσοστό διπόντων της Ιστανμπούλ έστω και με μικρή επιθετική συγκομιδή, κυρίως όμως με τον αδύναμο Καρρά σέντερ.

 

Ποιός ήταν αντίπαλος; Ναι μεν ομάδα της Τουρκικής Λίγκα, αλλά (και μπράβο στον Παπαθεοδώρου που τόπε) με ματς παράτασης το προηγούμενο βράδυ, χωρίς τον μοναδικό αξιόπιστο Αμερικανό τους (τραυματίας ο Χόλογουει), με τον έτερο εξ ΗΠΑ να ετοιμάζει βαλίτσες, τον Κούλιγκ σε μέτρια κατάσταση και τους Τούρκους παίκτες σε 3ο ποιοτικό επίπεδο. Δεν δικαιούται να υποβαθμίσει κανείς το +27, αλλά…  ψυχραιμία και υπομονή για κρίσεις σε αξιόπιστα τεστ.  Το δεδομένο είναι οτι προοπτική δημιουργείται και αν ο κόσμος στηρίξει πιο μαζικά, θα μπορέσει να δει πράγματα. Ειδικά για το στόχο στην Ευρώπη… Όσοι δουλεύουν εντός γραμμών, δουλεύουν καλά και αν λείψουν οι τραυματισμοί ο ΠΑΟΚ θα αρχίσει καλύτερα από πέρσι. Με πληρότητα κάθε μέρα θα γίνεται καλύτερος και οι πιστοί στην κερκίδα μπορεί να αυξηθούν.

 

Ο ΠΑΟΚ-εφόσον “βγουν” Τζόουνς, Πόουπ-μια χαρά θα είναι, το μεγάλο ρόστερ είναι εγγύηση για αυτό το ποιοτικό επίπεδο. Οι πιο παλιοί δεν μπορούν να θυμηθούν ΠΑΟΚ με πιο “μακρύ” ποσοτικά ρόστερ. Και στις μεγάλες εποχές 1992-1999 θόρυβο έκανε η ποιότητα και όχι η ποσότητα, πλην μιας ή δύο περιπτώσεων μάξιμουμ. Σε αυτό το κομμάτι ο σχεδιασμός δημιούργησε βάση. Υπάρχουν 12-13 παίκτες για 5άδα και όταν βρεθεί η χημεία και μοιραστούν 100% οι ρόλοι… το σύνολο θα τρέξει με ταχύτητα… ασημένιου βέλους.

 

Προς το παρόν ο Παπαθεοδώρου δικαιολογημένα ανησυχεί για Αθηναίου (χρόνιος τραυματισμός), Πόουπ (τρομερά προσόντα, αλλά δεν έχει προσαρμοστεί και βγάζει… τσαπατσουλιά), ενώ ο Γκος αναζητά το δικό του ρόλο δίπλα στον Χάτσερ, αυτό που δεν τον προβλημάτισε πέρσι με Κατσίβελη. Ο Τζόουνς είναι θέμα χρόνου να βρει φόρμα, πατήματα, χώρο, στυλ και νοοτροπία (έχει κορμάρα), ενώ ο Καρράς πρέπει να πάει να παίξει σε άλλη ομάδα, δεν φαίνεται ότι ακόμα μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το επίπεδο, όσο το κορμί του είναι… χάρτινο και οι αντοχές φανερά λίγες (λύγισε ουκ ολίγες φορές απ΄ την κούραση).  Έκανε τον ογκώδη, πολύ ψηλό, αλλά άχαρο και αργό αντίπαλο του να φαίνεται… Ολάζουγιον. 

 

Όσο για τον Ουίλιαμς; Φαίνεται οτι του λείπουν βασικά για επίπεδο Α1, η μπασκετική του παιδεία του είναι ελλιπής από τις ΗΠΑ, αν κάποια στιγμή γίνει παίκτης αυτού του επιπέδου, θα το κάνει με ένστικτο και πολύ δουλειά. Στοιχεία πάντως έχει… Λίγος χώρος και χρόνος περισσότερος στον Ζάρα να βρει ελεύθερα σουτ, μέγα στοίχημα η βελτίωση του Κόνιαρη σε δυνάμεις, επιθετικές απειλές και χρήση μπακέτας, ενθαρρυντικές οι εικόνες Σχίζα που δεν σταματά να πιέζει ούτε στο 39.30. Ο Λίνος πρέπει να παλέψει για την θέση του και είναι… τυχερός τώρα που ακόμα ψάχνεται ο Πόουπ, με βάση την λογική απόκτησης του είναι σε καλό δρόμο ο Γκάρετ, λαθεύει όποιος περιμένει από αυτόν παπάδες στην επίθεση.

 

Είχε και μερικά επιμέρους το “Παλατάκι” στο φιλικό με την Ιστανμπούλ.  Όπως….

ΒΙΕΡΙΝΙΑ: Την επόμενη φορά μπορεί να δοθεί μια φανέλα στον Μάτος σε ένα διάλλειμα της… προπόνησης. Φυσικά και είναι πολύ καλή κίνηση να τιμηθεί ο Βιερίνια. Αρχηγός, από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που πηγαίνουν στο μπάσκετ, όταν μπορούν, ο πιο αγαπητός της κερκίδας. Ναι, αλλά… Σε ένα φιλικό με 150 άτομα στην κερκίδα; Διάλεξε ένα από τα 60 επίσημα ματς της σεζόν, φώναξε τον και άσε 2000 κόσμο να τον αποθεώσει. Και ακόμα… Έστω και σε αυτό το φιλικό η ΚΑΕ θα μπορούσε να “εκμεταλλευτεί” την παρουσία του Βιερίνια (φυσικά το γνώριζαν για να εμφανίσουν φανέλα με το όνομα του), ώστε με την κατάλληλη διαφήμιση να έρθει περισσότερος κόσμος στο γήπεδο.

 

ΚΟΝΙΑΡΗΣ: Του νεαρού του ξέφυγε, όπως είχε ξεφύγει και από τον «Παπ» το Πάσχα για μια ανάλογη διαφοροποίηση στο συμβόλαιο του Λίνου. Παγωμάρα και αμηχανία πάλι στον επίσημο ΠΑΟΚ… Γενικώς η ΚΑΕ έχει ένα «προβληματάκι» στο να επικοινωνεί σχετικές κινήσεις. Δύο μήνες στο συρτάρι, πολύ δεν είναι; Για την επίσκεψη όμως στον χορηγό στην ΔΕΘ η ενημέρωση έγινε δύο μέρες νωρίτερα. Εκεί τα ΜΜΕ είναι απαραίτητα. Αλλού…άστα να αρμενίζουν.

 

Όσο περί επέκτασης… Έγινε για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να κερδίσει και κάτι το καλοκαίρι του 2019, αν ο νεαρός αποχωρήσει. Λογικό και αναμενόμενο, φυσικό και η μειωση αυτού του κέρδους σχετικά με την φετινή ρήτρα των 400 χιλ. ευρώ (τα 320 στην ομάδα). Αν ο Τόνι μείνει και την περίοδο 2019-2020, τέτοια εποχή του χρόνου, θα γίνει νέα προσπάθεια επέκτασης, πάντα με τον ίδιο στόχο.

 

ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΟΟΥΤΣ: Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, στον πάγκο του ΠΑΟΚ γελούσαν κάνα 10λεπτο. Κάτι ηθελε ο κόουτς της Ιστανμπούλ, έφτασε στο πάγκο του ΠΑΟΚ, δευτερόλεπτα πριν αρχίσει το ματς, αλλά εκείνη την ώρα ο Παπαθεοδώρου μιλούσε στους παίκτες του. Ο Τούρκος δεν απομακρύνθηκε, έστησε… αυτί και την ώρα του όρκου νίκης, έπιασε, όπως σηνηθίζεται με το ένα χέρι, τον ώμο του συναδέλφου του. Το χαχάνισμα πήγε σύννεφο…

*Αν παραπέσει κανένα θεματάκι από αυτά που η ΚΑΕ φροντίζει να στέλνει επιλεκτικά, το Basketplus θα είναι πρόθυμο να το παραμαζέψει. Να βοηθήσει θέλει.  

Και λίγο πιο μακριά…

Πολύ σημαντική νίκη, δεν είναι εύκολο να κερδίζεις την Εθνική Σερβίας, ακόμα και όταν έχει απουσίες, αλλά αυτό το υπερβολικό “ζήτω” ρίχνει λίγο τον πήχυ των προσδοκιών. Ειδικά από την στιγμή που οι γείτονες μας πήγαν στο Ηράκλειο με δύο ήττες σε αυτό τον όμιλο. Φυσικά και κανείς δεν πρέπει να υποτιμά το 7-0 όταν οι Γάλλοι χάνουν από Βουλγαρία και οι Ισπανοί από Ουκρανία. Μέχρι εκεί όμως… οι πυρσοί ας μείνουν σβηστοί, η Εθνική ας βγει έξω από τις διαμάχες ηγεσίας και ας τύχει σοβαρής διαχείρισης πρώτα εκ των έσω.

 

Όσο για αυτά τα φιλικά Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού εκτός Ελλάδας… Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί μια ομάδα τέτοιου επιπέδου να κάθεται και να περιμένει την επιστροφή των πολλών διεθνών, καταλαβαίνουμε οτι υπάρχουν και συμβατικές υποχρεώσεις, δημόσιες σχέσεις. Καλά όλα αυτά αλλά μην ακούμε και για συμπεράσματα με 12 παίκτες στις δύο ομάδες να παίζουν πολύ είτε χωρίς συμβόλαια και προοπτικές συνεργασίας, είτε με συμβόλαια αλλά εκτός 12άδας μέσα στην σεζόν. Το να πανηγυρίζει ο Παπαντωνίου τα καλάθια του Λοτζέσκι και ο Λαμπρόπουλος αυτά του Σπανούλη είναι γκροτέσκ θέαμα…

basketplus.gr
Author:

Powered by WPeMatico