Οι πολίτες της ΕΕ χρησιμοποιούν διπλάσιους πόρους απ’ όσους μπορούν να ανανεωθούν στα οικοσυστήματα της Ευρώπης

Οι πολίτες της ΕΕ χρησιμοποιούν διπλάσιους πόρους απ’ όσους μπορούν να ανανεωθούν στα οικοσυστήματα της Ευρώπης

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) και του Δικτύου Παγκόσμιου Αποτυπώματος (GFN), η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη 9/5,  οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταναλώνουν τους πόρους της Γης πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορούν να ανανεωθούν, ενώ καμιά από αυτές τις χώρες δεν εφαρμόζει πολιτικές βιώσιμης κατανάλωσης.

Η έκθεση των World Wide Fund for Nature και Global Footprint Network δίνεται στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής στην οποία αναμένεται να συζητηθούν –μεταξύ άλλων- οι προτεραιότητες στην Ευρώπη για το διάστημα των επόμενων πέντε ετών.

Η σχετική αναφορά δίνεται στη δημοσιότητα την ημέρα που οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών της ΕΕ συνεδριάζουν στην πόλη Σίμπιου της Ρουμανίας.

Παρά το γεγονός ότι η προστασία του περιβάλλοντος στις χώρες της Ευρώπης αποτελεί προτεραιότητα στις πολιτικές των αρμοδίων των κρατών-μελών της ΕΕ, οι απόψεις των 28 για το ποιες συγκεκριμένες πολιτικές θα πρέπει να εφαρμοστούν διαφέρουν, δεδομένου ότι επηρεάζονται σημαντικά από τις βιομηχανίες κάθε χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης «Η ΕΕ αναλώνει σχεδόν το 20% της βιοϊκανότητας της Γης, παρότι συγκεντρώνει μόλις το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού». Σε άλλο σημείο του κειμένου αναφέρεται: «…Θα χρειαζόμασταν 2,8 πλανήτες εάν όλοι κατανάλωναν με τον ρυθμό του μέσου Ευρωπαίου. Και αυτό είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο…».

Ανάμεσα στα ζητήματα που θίγονται στην εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών είναι και αυτά της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης. Σημαντική θα είναι η επιρροή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου στο σχεδιασμό των πολιτικών και στον καθορισμό της ηγεσίας των κυριότερων Ευρωπαϊκών θεσμών (που θα συμβάλλουν στη λήψη μέτρων και αποφάσεων σχετικά με την περιβαλλοντική προστασία εντός της ΕΕ).

Εκ μέρους της Κομισιόν ασκείται πίεση ώστε οι χώρες-μέλη της ΕΕ  να γίνουν κλιματικά ουδέτερες ως το 2050, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), το Λουξεμβούργο ανάλωσε τους πόρους της Γης με τον πιο γρήγορο ρυθμό. Η Ρουμανία, η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, είναι αυτή που θα περάσει τον περισσότερο χρόνο πριν αρχίσει να καταναλώνει οικολογικούς πόρους με πίστωση.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης: «Αν οι πάντες στον κόσμο είχαν το ίδιο οικολογικό αποτύπωμα με τον μέσο κάτοικο της ΕΕ – αν εκπεμπόταν τόσο διοξείδιο του άνθρακα, αν καταναλώνονταν τόσα τρόφιμα, ξυλεία και ίνες, εάν καταλαμβανόταν τόσος οικοδομημένος χώρος- η 10η Μαΐου θα ήταν η μέρα κατά την οποία η ανθρωπότητα θα είχε ήδη καταναλώσει τόσους πόρους της φύσης όσους ο πλανήτης μας μπορεί να ανανεώσει μέσα σε μια ολόκληρη χρονιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Kirsty Wigglesworth

www.ert.gr