Προειδοποίηση ΕΜΥ: 48ωρο σφοδρών χιονοπτώσεων ακόμα και μέσα στην Αθήνα – «Βουτιά» 15 βαθμών ο υδράργυρος

 

Ενα 48ωρο σφοδρών χιονοπτώσεων φέρνει -σε πρώτη φάση- η ψυχρή εισβολή που αναμένεται στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο και όλα δείχνουν ότι ακόμα και το κέντρο της Αθήνας θα ντυθεί στα λευκά.

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία από τα καιρικά μοντέλα της ΕΜΥ αναμένεται νέα ραγδαία επιδείνωση από το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου με κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας και τα χιόνια.

Είναι από αυτές τις κακοκαιρίες που εμφανίζονται στην Ελλάδα με διαφορά αρκετών ετών και τα χαρακτηριστικά τους ευνοούν τη χιονόπτωση μέσα στην Αθήνα. Και είναι χαρακτηριστικοί οι χάρτες πρόγνωσης φαινομένων της ΕΜΥ που έχουν το λεκανοπέδιο της Αττικής για 48 ώρες με τη σήμανση χιονόπτωσης.

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Παρασκευής, το Σάββατο θα είναι μια ημέρα γενικευμένων χιονοπτώσεων ακόμα και στα πεδινά, ενώ από το μεσημέρι αναμένεται το ψυχρό μέτωπο να μπει μέσα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΜΥ, λοιπόν, ότι ο καιρός θα «καθίσει» πάνω από την Αττική-Βοιωτία και την Εύβοια και οι περιοχές αυτές θα δεχτούν και τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού. Επίσης και η ανατολική Πελοπόννησος θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για σφοδρές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά, ενώ το Σάββατο θα μπει στο παιχνίδι και η Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατακόρυφη πτώση έως και κατά 15 βαθμούς θα σημειώσει η θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα για τα βόρεια προάστια της Αττικής το meteo.gr αναφέρει ότι από τους 15 βαθμούς Κελσίου -τη μέγιστη θερμοκρασία για σήμερα- την προσεχή Κυριακή , 24 Φεβρουαρίου, ο υδράργυρος θα παραμείνει καθηλωμένος ανάμεσα στους -1 και 0 βαθμούς Κελσίου.