Στη Βουλή δύο δικογραφίες για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Κατηγορείται για ξέπλυμα 3 εκατ. ευρώ

τη Βουλή διαβιβάστηκαν δύο δικογραφίες για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, που αφορούν αυτή τη φορά όχι το αδίκημα της απιστίας, το οποίο έχει κριθεί ως παραγεγραμμένο, αλλά την αξιόποινη πράξη της παθητικής δωροδοκίας.

Οι δικογραφίες αυτές αφορούν τόσο υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, με βάση νεώτερα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στις ελληνικές δικαστικές αρχές από την Ελβετία και την Κύπρο, όσο και τη δικογραφία για τη μεταβίβαση του ακινήτου του πρώην υπουργού στη Σύρο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Βουλή για πρώτη φορά καλείται να ερευνήσει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για τον πρώην υπουργό και να αποφανθεί, με βάση το νόμο αν η πράξη που αποδίδεται τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οπότε είναι και αυτή παραγεγραμμένη όπως και η απιστία, ή αν τελέστηκε επ ΄αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων , οπότε με βάση και το «μοντέλο » που ακολουθήθηκε πρόσφατα στην υπόθεση της Novartis , το αδίκημα παραμένει … ζωντανό.

Σε αυτή την περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στην τακτική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου , προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη και αν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι δύο ανακριτές έχουν στη διάθεσή τους νέα στοιχεία που φτάνουν από τις Ελβετικές και Κυπριακές αρχές, που αφορούν τόσο σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών , όσο και διαφόρων off shore, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών λειτουργών , οι οποίοι επιχειρούν με βάση το υλικό που συλλέγουν να συνθέσουν το παζλ στην υπόθεση αυτή.

Όπως είναι γνωστό ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου έχουν κληθεί να αποαλογηθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ), με βασικό αδίκημα αυτό της απιστίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι δύο ανακριτές το οποίο αφορά δύο δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα και αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες , το ποσό της νομιμοποίησης ανέρεχεται σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ,ενώ κατά την κατηγορία η εκτιμώμενη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την κατηγορία ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος από την αρχή της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες , φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν για λογαριασμό του εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα , οι οποίες απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις του αυτές.

Ωστόσο, κατά την πορεία των σύνθετων αυτών κινήσεων διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς , στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και τελικά ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν οι αρχές στα χέρια τους φέρεται ότι μέρος των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί σε 200 ουγγιές χρυσού και 6000 ουγγιές ασημιού.

Για όλα αυτά τα στοιχεία ο πρώην υπουργός καλείται να δώσει τις δικές του εξηγήσεις στο πλαίσιο της αντίκρουσης της κατηγορίας , πριν ανακρίτρια και εισαγγελέας, όπως προβλέπει η δικονομία, αποφασίσουν μετά το τέλος της απολογίας του για την ποινική του μεταχείριση.

The post Στη Βουλή δύο δικογραφίες για τον Γιάννο Παπαντωνίου appeared first on Enimerosi24.

Powered by WPeMatico