Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: Κάθε φορά και χειρότερα!

Συνάντηση και συζήτηση εφ’ όλης της ύλης είχαν Τσίπρας και Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν «δύσκολη», καθώς συζητήθηκαν πολλά ακανθώδη θέματα:

Για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι έθεσε «επιτακτικά το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών … Κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι ένα μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών». Για τη σύλληψη και την άδικη προφυλάκιση-ομηρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών η Ελλάδα έπρεπε και πρέπει να ανταποδώσει το τετελεσμένο στην Τουρκία. Για παράδειγμα θα μπορούσε να κλείσει το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, είτε μόνιμα είτε για όσο διάστημα παραμένουν στις φυλακές οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Η μόνη «γλώσσα» που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι η «ισχύς». Η διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας ερμηνεύεται από την Άγκυρα ως αδυναμία.

Για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε «…τον ενημέρωσα [τον Ερντογάν] για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος και κατέστησα σαφές ότι στην Ελλάδα η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη … του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο». Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αν η Ελλάδα δεν στείλει στην Τουρκία τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς ή όσο η Ελλάδα δεν ανταποδίδει στα ίσα τις τουρκικές προκλήσεις. Άλλωστε το δόγμα της Ελλάδας δεν είναι αυτό του Ισοδύναμου Τετελεσμένου;

Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε στον Ερντογάν την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα με στοιχεία και συμφωνήθηκε να συνεχισθεί και να ενταθεί η επικοινωνία μεταξύ των αρχηγών των Επιτελείων και των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Δηλαδή τίποτα. Η Τουρκία την ίδια στιγμή που θα συνομιλεί σε επίπεδο Επιτελών και Υπουργών Εξωτερικών θα συνεχίζει να παραβιάζει τη νομιμότητα στο Αιγαίο. Η πολιτική κατευνασμού οδηγεί την Ελλάδα σε συνεχείς ήττες.

Για τις προσφυγικές ροές οι δύο ηγέτες συζήτησαν το επίπεδο συνεργασία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Η Τουρκία εκβιάζει Ελλάδα και Ευρώπη με τους πρόσφυγες-μετανάστες στους οποίους βρίσκονται και εξτρεμιστικά στοιχεία. Η Ευρώπη θα πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί την Τουρκία για να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να προστατεύει τα σύνορά της και να θέσει στην Άγκυρα το δίλημμα: «Ή σταματάτε να μας στέλνεται πρόσφυγες και μετανάστες ή διακόπτουμε κάθε οικονομική και εμπορική σχέση και συνεργασία μαζί σας». Χωρίς την Ευρώπη, που είναι η μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, η οικονομία της Τουρκίας θα καταρρεύσει.

Για τη Θράκη οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν κάτι, αλλά πριν τη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ελλάδα άσκησε έντονη κριτική με αφορμή τη μη αναγνώριση από τη χώρα μας της λεγόμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» ενώ έθεσε για άλλη μια φορά ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. Η διαχρονική πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων έστειλε Έλληνες πολίτες στην «αγκαλιά» της Τουρκία με όχημα τη θρησκεία. Εσκεμμένη εγκληματική πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

The post Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: Κάθε φορά και χειρότερα! appeared first on Defence Review.

Powered by WPeMatico