Υδροχοΐδες: Η δεύτερη ανοιξιάτικη «βροχή» διαττόντων κορυφώνεται και στην Ελλάδα

Υδροχοΐδες: Η δεύτερη ανοιξιάτικη «βροχή» διαττόντων κορυφώνεται και στην Ελλάδα

Το βράδυ της Δευτέρας 6 Μαΐου προς τα χαράματα της Τρίτης 7/5, οι Υδροχοΐδες (η δεύτερη ανοιξιάτικη «βροχή» διαττόντων μετά τις Λυρίδες) που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, κορυφώνονται και στη χώρα μας.

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν σύννεφα και δεδομένου ότι ο νυχτερινός ουρανός αναμένεται να είναι πολύ σκοτεινός, επειδή έχει προηγηθεί Νέα Σελήνη (στις 4 Μαΐου), η παρατήρηση του φαινομένου θα είναι, πιθανότατα, εύκολη.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό (κυρίως λίγο πριν από την αυγή). Στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός των διαττόντων αστέρων μπορεί να φτάσει έως τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Η συγκεκριμένη «βροχή» αστεριών οφείλει την ονομασία της στο γεγονός ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου. Η πρώτη φάση του φαινομένου διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου με αποκορύφωμα στις 6 Μαΐου, ενώ στη δεύτερη φάση η «βροχή» (με την ονομασία Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.

Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» παρατηρούνται δύο φορές τον χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης «διασταυρώνεται» με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Ο κομήτης ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και παρότι απομακρύνεται διαρκώς από τον πλανήτη μας, έχει αφήσει πίσω του σωματίδια που, περιοδικά, συναντιόνται με τον πλανήτη μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: NASA

www.ert.gr