Φίλης: Η ΕΡΤ κυβερνάται από παραδιοίκηση και καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων

Συνέντευξη στο newpost.gr

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Νίκος Φίλης στη συνέντευξη που έδωσε στο Newpost. Ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για παραδιοίκηση και καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων στη δημόσια τηλεόραση. Επιπλέον, χαρακτήρισε αυταρχικό μέτρο τις κατασχέσεις λογαριασμών και τις περικοπές των συντάξεων χηρείας. Ο κ. Φίλης εξαπέλυσε επίσης δριμεία επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την για αυταρχισμό. Τέλος, μίλησε για δίκτυα εξυπηρετήσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ζήτησε την επιστροφή του κόμματος στην αριστερή κανονικότητα.

Η δημόσια τηλεόραση

Δηλαδή υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση που δεν λέει την αλήθεια;

-Δεν έχω ορό αληθείας για να σας απαντήσω. Αλλά ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα. Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο». Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση. Το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα, δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας. Αναγνωρίζω ότι ήταν δύσκολο να αλλάξει το τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα, αλλά ήταν δύσκολο. Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική.

Υπάρχει θέμα όμως και με την ιδιωτική τηλεόραση, Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε εμπάργκο στην ΣΚΑΪ για ένα ρεπορτάζ του Τάκη Χατζή που επαληθεύτηκε πλήρως στην πορεία. Στη συνέχεια, η ΝΔ αποφάσισε εμπάργκο στην ΕΡΤ. Με τα κομματικά εμπάργκο δεν περιορίζεται το δικαίωμα των πολιτών στην πλουραλιστική ενημέρωση;

-Κοιτάξτε, είμαι και δημοσιογράφος και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω με τα εμπάργκο…

Παλιά ήσασταν, τώρα είστε πολιτικός.

-Η δημοσιογραφία πάντα σε συνοδεύει… είναι ένα σύνολο αξιών και δεοντολογίας που καθορίζουν τη στάση μας ως πολιτών. Είναι λάθος το γενικευμένο εμπάργκο σε οποιοδήποτε κανάλι. Εκτός αν το κανάλι αυτό είναι φασιστικό. Δεν μιλάμε όμως για αυτό τώρα. Παλιότερα είχε γίνει εμπάργκο σε μία εκπομπή Άλλο όμως το εμπάργκο σε μία εκπομπή λόγω της άκρατης μεροληψίας κι επιθετικότητας ενός δημοσιογράφου και άλλο το εμπάργκο σε ένα κανάλι. Αν υπάρχει ένα λάθος του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΚΑΪ (και είναι λάθος, αναφερθήκατε εσείς σtα πραγματικά γεγονότα), είναι δέκα φορές λάθος το εμπάργκο της ΝΔ στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αν ένα κόμμα θέλει να διαμαρτυρηθεί για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να κάνει πολιτικό θέμα, να το θέσει στη Βουλή, και όχι να κάνει εμπάργκο. Το εμπάργκο της ΝΔ είναι το προανάκρουσμα για να ρίξει ξανά «μαύρο» αν ποτέ γίνει κυβέρνηση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ

The post Φίλης: Η ΕΡΤ κυβερνάται από παραδιοίκηση και καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων appeared first on Enimerosi24.

Powered by WPeMatico