Μια ενδιαφέρουσα εργασία βρίσκεται σε εξέλιξη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Πρόκειται για την αρχαιομετρική ανάλυση κεραμικής από την Κασσώπη και το Όρραον, όπου εξετάζονται αποτμήματα μελαμβαφούς κεραμικής από την Κασσώπη με αρχαιομετρικές μεθόδους προκειμένου να διαγνωστεί η χημική σύσταση του πηλού τους και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά τους.

Από την ταυτοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο κεραμικό σύνολο και τις συγκεντρώσεις τους καθώς και με την εφαρμογή στατιστικής ανάλυσης , διακρίνονται χαρακτηριστικές ομάδες οστράκων.

Στη συνέχεια αυτές συνεξετάζονται και συγκρίνονται με τα αποτελέσματα της αρχαιομετρικής ανάλυσης ερυθροβαφούς κεραμικής τοπικής παραγωγής, αλλά και ερυθροβαφών αγγείων εισηγμένων στην Κασσώπη.

Η συνεξέταση των στοιχείων επεκτείνεται και σε κατηγορίες κεραμικού υλικού από το Όρραον. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων και η διάκριση της τοπικής και εισηγμένης κεραμικής αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη σύσταση μιας βάσης δεδομένων αρχαιομετρικών αναλύσεων από την Ήπειρο, η οποία θα συμβάλλει στη δημιουργία ομάδων αναφοράς για την κεραμική στη Βορειοδυτική Ελλάδα αλλά και ευρύτερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ