Για την φετινή προετοιμασία του Ολυμπιακού στην Αυστρία, μίλησε στο ertsports.gr και τον Μπάμπη Παπάζογλου ο Πορτογάλος τεχνικός.

Ο Πέντρο Μαρτίνς μίλησε για τα όσα είδε από τον Ολυμπιακό στην Αυστρία. Για τα στοιχεία που θέλει να έχουν φέτος οι πρωταθλητές, τις μεταγραφές, που περιμένει, τον Σίμε Βρσάλικο, τη νέα θέση του Αγκιμπού Καμαρά, για τους Φίλιπ Ζινκερνάγκελ, Αμπουμπακάρ Καμαρά, τις εκπλήξεις της προετοιμασίας και την απόφαση που πήρε για τον Κώστα Φορτούνη.

Αρχικά, ο Πορτογάλος προπονητής είπε: «Οι προετοιμασίες είναι πάντα σημαντικές. Εγώ όμως κρατάω πάντοτε πολλά θετικά πράγματα από αυτή την προετοιμασία, γιατί ουσιαστικά κρατάω την ίδια ιδέα που είχα στο τέλος της περασμένης σεζόν. Ήθελα να δω κάποια πράγματα που έπρεπε να τσεκάρω. Οπότε κρατάω θετικά συμπεράσματα από την προετοιμασία. Σίγουρα οι παίκτες ήρθαν με άλλο πνεύμα, πολύ πιο θετικό από την περσινή χρονιά, γιατί η φυσική τους κατάσταση ήταν καλύτερη σε σχέση με πέρσι. Ερχόμασταν από μία δύσκολη χρονιά. Η τωρινή προετοιμασία ήταν πολύ σημαντική για να βγάλω αυτά τα συμπεράσματα και κοιτάμε μπροστά».

Τα πράγματα που ήθελε να τσεκάρει και να βελτιώσει σε σχέση με πέρσι: «Κυρίως ήθελα να γίνει η ομάδα πιο ανταγωνιστική, γιατί είναι αυτό που μας έλειπε πέρσι. Τους τελευταίους έξι μήνες δεν ήμασταν τόσο ανταγωνιστικοί όπως θα θέλαμε. Αυτό περνάει από το να είμαστε πιο επιθετικοί. Ήταν κάτι που ήθελα να δουλέψουμε, γίνονται κινήσεις ώστε να είμαστε πιο επιθετική ομάδα. Αυτό θα μας κάνει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Είχαμε θετικά πράγματα από την περασμένη χρονιά σεζόν και θέλω να τα κρατήσω, αλλά θέλω να γίνει πιο ανταγωνιστική ομάδα και να είμαστε πιο επιθετική και γι’ αυτό δουλεύουμε».

Για το πως περιμένει να εξελιχθεί η σεζόν: «Όπως είπα και πριν οι προετοιμασίες είναι πολύ σημαντικές. Απλώς πολλές φορές γίνεται το εξής: Η αγορά δείχνει το δρόμο το πώς μπορεί να προετοιμαστεί μία ομάδα. Το ιδανικό θα ήταν από την αρχή να έχουμε το σύνολο των ποδοσφαιριστών που θα ήθελα να έχω για όλη τη χρονιά. Δεν το λέω με παράπονο, αλλά απλώς ότι έτσι είναι η αγορά, εξηγώ το πώς είναι η αγορά και το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή. Πρέπει να δουλεύουμε με τους ποδοσφαιριστές που έχουμε στην παρούσα φάση στο ρόστερ και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε παίκτες που δεν είναι αυτήν τη στιγμή. Οπότε προχωράμε τη δουλειά μας όπως είμαστε τώρα και είναι οι συνθήκες του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Δηλαδή η αγορά μάς δείχνει το δρόμο. Οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όσοι είμαστε τώρα, γιατί και τα επίσημα έρχονται σύντομα».

Για τις θέσεις των Φιλίπ Ζινκερνάγκελ και Αμπουμπακάρ Καμαρά: «Ο Ζινκερνάγκελ έχει έρθει εδώ για «10άρι», αλλά μπορεί να παίξει και ως αριστερός εξτρέμ. Ο Αμπουμπακάρ είναι ένας ποδοσφαιριστής που τον υπολογίζω για δεύτερο επιθετικό, αλλά μπορεί να παίξει και μόνος του στην κορυφή. Μπορεί να παίξει και στα πλάγια, αλλά κυρίως πιστεύω θα τον χρησιμοποιώ στον άξονα».

Για τη χρησιμοποίηση του Αγκιμπού Καμαρά ως «οχτάρι»: «Θεωρώ ότι ως «8άρι» είναι η ιδανική θέση για τον Αγκιμπού. Είναι εκεί που μπορεί να αποδίδει περισσότερο. Έχουμε δει και τον Ζινκερνάγκελ στο «10άρι», γιατί θέλουμε παίκτες να παίξουν στη συγκεκριμένη θέση. Ο Αγκιμπού μπορεί να παίξει και ως «10άρι», όπως έχει παίξει στο παρελθόν. Όμως, πιστεύω ότι στο μέλλον θα εξελιχθεί ως «8άρι» κι εκεί θα τον υπολογίζω περισσότερο».

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού σε συνομιλία με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο την έκτη ημέρα προετοιμασίας των “ερυθρόλευκων” στην Αυστρία.

Για το αν θα γίνουν άμεσα οι επόμενες μεταγραφές: «Δεν μπορούμε να ελέγχουμε την αγορά όπως είπα και προηγουμένως. Οι μεταγραφές είναι κάτι που δεν περνούν από τα χέρια μου. Αυτό με τις ημερομηνίες δεν είναι κάτι που μπορώ να υπολογίσω. Εσωτερικά γνωρίζουμε τι κινήσεις θέλουμε να κάνουμε, ποιες θέσεις δηλαδή μπορούμε να καλύψουμε. Επίσης ξέρουμε στο περίπου σε ποιους παίκτες θα πω εγώ πρώτα ότι δεν υπολογίζω. Οπότε, θα το μάθουν πρώτα οι ποδοσφαιριστές και μετά οι υπόλοιποι. Μάλλον θα πάμε με αυτό το ρόστερ που έχουμε τώρα για τα παιχνίδια με την Μακάμπι, γιατί δεν έχουμε έως τότε πολύ χρόνο. Θα συνεχίσουμε όπως είμαστε, αλλά εσωτερικά ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε την αγορά, όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή».

Για το αν έχει καταλήξει για τις θέσεις που θέλει ενίσχυση: «Ένα αριστερό μπακ, έναν εξτρέμ και ένα «10άρι».

Για τη βελτίωση στο δημιουργικό κομμάτι: «Είναι ένα από τα πράγματα που θέλουμε να δουλεύουμε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε. Σ’ αυτό το κομμάτι θα βοηθήσει πολύ ο Ζινκερνάγκελ όταν θα είναι έτοιμος. Είναι ένας παίκτης που τον υπολογίζω ως «10άρι» και μπορεί να βοηθήσει στο χτίσιμο του παιχνιδιού. Μπορεί να δώσει χώρους μπροστά, να μας δώσει επιλογές μπροστά, αλλά όπως είπα και προηγουμένως ψάχνουμε ένα «10άρι»- εξτρέμ για να βελτιώσει το ρόστερ και να έχουμε περισσότερες επιλογές, να δημιουργήσουμε χώρους μπροστά και να είναι πιο εύκολα τα πράγματα στο γκολ».

Για την απόφαση να μην είναι στην προετοιμασία ο Κώστας Φορτούνης: «Είναι αποφάσεις του προπονητή. Αποφασίσαμε ότι δεν τον υπολογίζουμε για φέτος. Αν θέλει να παίζει περισσότερα παιχνίδια, μάλλον δεν πρέπει να είναι στην ομάδα μας. Είναι δική μου απόφαση, του εξηγήσαμε ότι μάλλον θα πρέπει να βρει άλλη ομάδα και θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν παίκτη για να αντικατασταθεί».

 Για τις πολλές επιλογές στα χαφ με Καρβάλιο, Αγκιμπού Καμαρά, Κούντε, Μαντί Καμαρά και άλλους παίκτες και αν θέλει να αλλάξει κάτι στον τρόπο παιχνιδιού: «Οι παίκτες που αναφέρατε δεν τους υπολογίζω για τον ίδιο χώρο, είναι διαφορετικοί. Μάλιστα με αυτά τα ονόματα που αναφέρατε, θεωρώ ότι λείπει ακόμη ένας παίκτης για να μπει ως «10άρι» και να μπει στη θέση που θέλω εγώ. Για άλλους παίκτες μπορούμε να πούμε ότι έχουν τη δυνατότητα να παίξουν πιο πίσω ή να πάνε στα πλάγια, θέλω έναν παίκτη για τη θέση του «10αριού». Όσο για την ερώτηση που μου θέσατε σχετικά με το αν σκοπεύω να αλλάξω κάτι στον τρόπο παιχνιδιού, όλα περνούν από το αν θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Αν η ομάδα είναι πιο ανταγωνιστική από άλλες χρονιές, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που δημιουργούνται επειδή είμαι χρόνια στην ομάδα και οι άλλες ομάδες θεωρούν ότι ξέρουν τον τρόπο παιχνιδιού μας. Εμείς θέλουμε να βελτιώνουμε την ιδέα του παιχνιδιού μας, δεν θα αλλάξουμε πολλά, γιατί πιστεύουμε στην ιδέα που έχουμε ως ομάδα τόσα χρόνια. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και η απόδοσή μας να είναι καλύτερη σε αυτή την ιδέα που έχουμε για το παιχνίδι μας. Αν μη τι άλλο όταν περνούν τρεις – τέσσερις μήνες ήδη θα ξέρουμε και εμείς τους αντιπάλους μας και θα καταλαβαίνουμε πως παίζουν. Εχει μεγάλη σημασία για εμένα το πώς διαβάζουμε κάθε παιχνίδι, πώς μπορούμε να διαβάσουμε τον αντίπαλο και πώς θα είμαστε εμείς πιο ανταγωνιστικοί. Γι’ αυτό το λόγο οι ποδοσφαιριστές που έρχονται ή που είναι ήδη στην ομάδα, πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να συμμετέχουν σε αυτή την ιδέα του παιχνιδιού μας».

Για τον αριθμό παικτών που θα μείνουν στο ρόστερ: «Θα ήθελα 23 συν 4 τερματοφύλακες. Το ιδανικό για εμένα θα ήταν να είναι 22, αλλά πιστεύω ότι θα είναι 23 συν τους τερματοφύλακες».

Για τον Σίμε Βρσάλικο: «Ξεκινάει αμέσως προπονήσεις. Πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ενόψει του πρώτου αγώνα με την Μακάμπι. Θα πρέπει να δουλέψει με την ομάδα και να δούμε πώς μπορεί να προσαρμοστεί στην ιδέα της προπόνησης. Πιστεύω ότι χωρίς αμφιβολία θα είναι έτοιμος για τον επαναληπτικό με την Μακάμπι. Θέλω, όμως, να τον δω πρώτα από κοντά».

Για τους τρεις παίκτες που τον εξέπληξαν ευχάριστα στην προετοιμασία: «O Αμπουμπακάρ Καμαρά είναι ένας παίκτης που σε μόλις δύο μέρες προσαρμόστηκε σ’ αυτά που θέλαμε. Είναι ευχάριστη έκπληξη για εμένα. Όπως ήταν ευχάριστη έκπληξη και ο Κανέ που τελείωσε τη χρονιά με πράγματα που μας άρεσαν. Ξεκίνησε όμως πολύ έντονα και στην προετοιμασία και μας άρεσε αυτή η ευχάριστη έκπληξη του Κανέ. Όπως επίσης και ο Κώστας Μανωλάς που είχε κάποια προβλήματα και φαίνεται ότι τα έχει ξεπεράσει. Μας έδωσε πολύ καλή εντύπωση στην προετοιμασία».

Για τη δύσκολη χρονιά που ακολουθεί και τις περισσότερες απαιτήσεις που έχει ο κόσμος της ομάδας: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι έχουμε μία δύσκολη χρονιά. Είναι η πέμπτη μου σεζόν στον Ολυμπιακό, καταλαβαίνω τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι απαιτητικός, αλλά από την άλλη είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μία καλή δουλειά, γιατί όπως είπα προηγουμένως θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας. Επίσης, τελείωσε ένας κύκλος μετά από τέσσερα χρόνια και τρία σερί χρόνια με τίτλους. Θεωρήθηκε ότι θα έπρεπε να αλλάξουν πολλά πράγματα και εμείς πήραμε ρίσκο και σοβαρές αποφάσεις. Αλλάξαμε πράγματα που ήταν δύσκολο να τα αλλάξουμε. Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι για τον νέο κύκλο. Θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και το είδαμε στα φιλικά που παίξαμε ήδη. Είδαμε μία ομάδα που πίεζε πολύ ψηλά με περισσότερη ένταση. Είχαμε κατοχή της μπάλας σε πολλά φιλικά σε σχέση με πολλά παιχνίδια από την προηγούμενη χρονιά. Είδαμε μία ομάδα που πέρα από την κατοχή, είχε και την πίεση που θέλαμε. Με αυτά τα δύο στοιχεία θα γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί και θα γίνουμε πιο καλοί. Είμαι ένας προπονητής που δεν είχα ποτέ σπουδαία αποτελέσματα στα φιλικά προετοιμασίας με τις ομάδες μου. Δίνω πολύ μεγάλη βάση στη φυσική κατάσταση στην προετοιμασία. Προσπαθώ να ξεπερνούν τα όρια οι ποδοσφαιριστές μου. Τους βάζω στο όριο και μετά όταν φτάσουμε στην ιδανική φυσική κατάσταση, τότε θα δούμε ότι θα αποδίδουν. Ήδη από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας στον Ρέντη, βλέπουμε ότι οι ποδοσφαιριστές τα δίνουν όλα και η απόδοσή τους είναι φοβερή και θα δούμε μία έτοιμη ομάδα. Γι’ αυτό δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στα αποτελέσματα στα φιλικά. Ουσιαστικά παίξαμε έξι φιλικά ματς και θέλω οι παίκτες να ξεπερνούν τα όριά τους στη φυσική κατάσταση».

Για το σύστημα που θα ακολουθήσει: «Είναι ένα μέρος της δουλειάς αυτό. Πρέπει να δουλέψουμε και τα τρία συστήματα που χρησιμοποιούμε περισσότερο. Ξέρετε ότι παίζουμε συνήθως 4-2-3-1, αλλά είναι φορές στην εξέλιξη του αγώνα ή στην εξέλιξη της σεζόν, που αν μας λείπει ένα καθαρό «10άρι» μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν άλλον παίκτη. Ή να αλλάξουμε και το σύστημα σε 4-3-3 ή και το 4-4-2 έχουμε δει. Θέλω εκτός από τους παίκτες που υποστηρίζουν το εκάστοτε σύστημα, θέλω να βλέπω και τον αντίπαλο και ανάλογα να αποφασίζω πώς θα κινηθούμε».

Για το αν ο Ολυμπιακός κοιτάζει και τερματοφύλακα: «Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό. Ο Βατσλίκ είναι ένας τερματοφύλακας με πολύ μεγάλη ποιότητα. Δεν γράφετε μόνο για τερματοφύλακα. Γράφετε για αμυντικό, για μέσο, για επιθετικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ψάχνουμε έναν αριστερό μπακ κι ένα «δεκάρι», εξτρέμ».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ