Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα επιτρέψει στους αθλητές που έχουν τιμωρηθεί έως το 2020 να προκριθούν στους Αγώνες το επόμενο έτος, καθώς οι απαγορεύσεις ντόπινγκ βασίζονται σε χρονικές περιόδους και όχι σε γεγονότα, δήλωσε ο επικεφαλής της Athletics Integrity Unit (AIU) Μπρετ Κλόθιερ στο Reuters.

Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η ιαπωνική κυβέρνηση συμφώνησαν να αναβάλουν τους Αγώνες του Τόκιο, που θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο, στο 2021, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι απαγορεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τους αθλητές να αγωνίζονται κατά τη διάρκεια ενός Ολυμπιακού κύκλου και ο Κλόθιερ είπε ότι η διακοπή των αθλητών των οποίων οι απαγορεύσεις λήγουν φέτος από το διαγωνισμό το 2021 θα οδηγήσει σε νομικές επιπλοκές.

«Η τυπική ποινή βάσει του κώδικα WADA για ντόπινγκ είναι μια τετραετής απαγόρευση και αυτό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συνδέεται με τον Ολυμπιακό κύκλο. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, φυσικά, είναι μια ανωμαλία καθώς οι Ολυμπιακοί μετατέθηκαν και ορισμένοι αθλητές να επωφεληθούν από αυτό», τόνισε ο Κλόθιερ και πρόσθεσε:

«Είναι μια ατυχής κατάσταση, αλλά είναι πολύ σαφής το νομικό πλαίσιο, οπότε η απαγόρευση βασίζεται στον χρόνο και δεν συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα» τόνισε με νόημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

sports.ert.gr.