Ολυμπιακός, ένας Θρύλος ετών 95!

Ενενήντα πέντε ετών γίνεται σήμερα ο Ολυμπιακός!

«Συνίσταται εν Πειραιεί υπό τον τίτλον «Ολυµπιακός Σύνδεσµος Φιλάθλων Πειραιώς» Σωµατείον, ούτινος σκοπός είναι η ανάπτυξις της σωµατικής αγωγής παρά τη νεολαία και η κατά πάντα φίλαθλον τρόπον εξύψωσις αυτής»…

Αυτό αναφέρει το Καταστατικό ίδρυσης του Ολυμπιακού, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα στις 10 Μαρτίου 1925. Πέρασαν 95 χρόνια από την ημέρα εκείνη, που επιφανείς αλλά και απλοί Πειραιώτες αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν σύλλογο, για να μπορούν τα παιδιά τους να αθλούνται σε διάφορα αθλήματα. Εκείνη την ημέρα στην ταβέρνα του Μοίρα, στην καρδιά του Πειραιά, γεννήθηκε ένας γίγαντας του ελληνικού Αθλητισμού, ο Θρύλος των γηπέδων. Ένας σύλλογος, που διατήρησε τις βασικές αρχές του Καταστατικού του μέχρι σήμερα, καθώς ποτέ δεν υποτίμησε τα ερασιτεχνικά του τμήματα και 95 χρόνια τώρα κάνει πρωταθλητισμό, σε όλα ανεξαιρέτως τα αθλήματα που διατηρεί στις τάξεις του. Ελάχιστες ομάδες σε όλο τον κόσμο, μετρημένες στα δάχτυλα, το έχουν καταφέρει αυτό!

Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη, ο πρώτος ιστορικά Έλληνας πιλότος και παρασημοφορημένος ήρωας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Νότης Καμπέρος, που πρότεινε το όνομα «Ολυμπιακός» επειδή παρέπεμπε στον Ολυμπισμό, ο βιομήχανος Μιχάλης Μανούσκος, πρώτος πρόεδρος του συλλόγου και μετέπειτα δήμαρχος Πειραιά, ο οποίος ολοκλήρωσε το όνομα και το έκανε «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς», για να προσδιορίσει τη λαϊκή βάση του συλλόγου (σε αντιδιαστολή με τον Εθνικό που ήταν μια κλειστή ελίτ των τότε μεγαλοαστών της πόλης) και ο Γιάννης Ανδριανόπουλος, ο μεγαλύτερος από τα πέντε θρυλικά αδέλφια μιας αυτοδημιούργητης πειραιώτικης οικογένειας, ο οποίος φέρεται να είναι αυτός που πρότεινε ως χρώματα το κόκκινο και το άσπρο και έμελλε να γίνει ο πρώτος αρχηγός μιας ομάδας που κυριάρχησε στην Ελλάδα.

«Ναυαρχίδα» του συλλόγου έγινε φυσικά το ποδοσφαιρικό τμήμα, που πήρε στα γήπεδα το προσωνύμιο «Θρύλος» και κατέκτησε τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα. Τα περισσότερα Πρωταθλήματα (44), τα περισσότερα Κύπελλα (27), τα περισσότερα νταμπλ (17) και μαζί μ’ αυτά 4 Σούπερ Καπ και 1 Βαλκανικό Κύπελλο, ενώ στο πέρασμα το χρόνου έγινε η ελληνική ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Πρέπει σίγουρα να σημειωθούν τα 33 τρόπαια στο μπάσκετ, ανάμεσά τους 12 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 9 Κύπελλα Ελλάδος, 3 Euroleague, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο, 4 Πρωταθλήματα Ελλάδας Γυναικών και ισάριθμα Κύπελλα.

Στην υδατοσφαίριση ο Ολυμπιακός έχει να επιδείξει 75 τρόπαια: 33 Πρωταθλήματα Ελλάδας ανδρών, 10 Πρωταθλήματα Ελλάδας γυναικών, 21 Κύπελλα Ελλάδας ανδρών, 1 Κύπελλο Ελλάδας γυναικών, 4 Σούπερ Καπ Ελλάδας ανδρών, 2 Πρωταθλήματα Ευρώπης ανδρών, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης ανδρών, 1 Len Trophy γυναικών, 1 Πρωτάθλημα Ευρώπης γυναικών, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης γυναικών

Επίσης 74 τρόπαια στο βόλεϊ, με 29 Πρωταθλήματα Ελλάδος ανδρών και 7 Πρωταθλήματα Ελλάδος γυναικών, 17 Κύπελλα ανδρών κια 9 Κύπελλα γυναικών, 6 League Cup ανδρών, 2 Σούπερ Καπ Ελλάδος, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης, 1 Top Teams Cup και 1 Challenge Cup Γυναικών.

Στο χάντμπολ έχει 2 Πρωτάθλημα Ελλάδας και ισάριθμα Κύπελλα στους άνδρες.

Το μήνυμα Μαρινάκη για τα 95α γενέθλια του συλλόγου

Το μήνυμα του «ισχυρού άνδρα» του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, για τα 95α γενέθλια των «ερυθρολεύκων», στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου:

«Κάθε χρόνος ύπαρξης της μεγάλης μας αγάπης, μας υπενθυμίζει την υποχρέωση που έχουμε ο καθένας από το πόστο του, να κρατάμε ψηλά τη Σημαία του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν ήταν ποτέ μία απλή ομάδα σε οποιοδήποτε σπορ. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ήταν, είναι και θα είναι ένας σύλλογος, ένας ζωντανός οργανισμός που θα στέκεται αλληλέγγυος στον τόπο μας και στο πλευρό αυτών που έχουν ανάγκη, τιμώντας τις ιστορικές του καταβολές και κάνοντας τους υποστηρικτές του αλλά και όλους τους Έλληνες περήφανους για την παρουσία του εντός και εκτός γηπέδων.

Το σθένος, η αλύγιστη θέληση, το πάθος, η ψυχική δύναμη, η πίστη και η ψυχοσύνθεση του νικητή, είναι τα στοιχεία που «ποτίζουν» 95 χρόνια τώρα την ερυθρόλευκη φανέλα, με το σήμα του δαφνοστεφανωμένου εφήβου να στέκει αγέρωχο και περήφανο.

Προσωπική μου δέσμευση και στόχος, είναι πως με όλες μου τις δυνάμεις θα φροντίζω ώστε οι νέες γενιές Ολυμπιακών, να γαλουχούνται με όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το σύλλογό μας τον μεγαλύτερο που γνώρισε η πατρίδα μας.

Για τη μεγάλη μας αγάπη. Για την ερυθρόλευκη φανέλα που μας παθιάζει. Για τον έφηβο στο στήθος και στις καρδιές μας.

Χρόνια πολλά ΘΡΥΛΕ!

ΖΗΤΩ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!»

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

sports.ert.gr.