Η έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων έφτασε, έστω και με μια καθυστέρηση ενός έτους. Εν μέσω πανδημίας και με τους διοργανωτές να προβληματίζονται για το τι μέλλει γενέσθαι με την παρουσία κρουσμάτων στις αποστολές, ένα μεγάλο ερωτηματικό πλανάται πάνω από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Και μπορεί κάποιοι να προβληματίζονται γιατί έχουν παίξει στοιχήματα σε εταιρίες όπως η https://www.novibet.gr/ που κινδυνεύουν να ακυρωθούν, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος και η απειλή ακύρωσης της διοργάνωσης φαίνεται πως απασχολούν πολύ περισσότερο κόσμο.

Μέσα στη σύγχυση που επικρατεί παγκοσμίως, οι διοργανωτές έχουν να λύσουν μερικούς πολύ δυνατούς γρίφους σχετικά με την εξέλιξη της διοργάνωσης. Το υγειονομικό πρωτόκολλο δεν είναι καθόλου απλό, ο κόσμος καλεί για ακύρωση – αν και είναι ήδη αργά και η οικονομική ζημιά έχει γίνει – ενώ και οι ίδιοι οι αθλητές θα μπουν στα στάδια με αρκετά ερωτηματικά ως προς την εξέλιξη των αγωνισμάτων.

Άφιξη αποστολών στο Τόκιο

Με μια ειδική εφαρμογή για το κινητό, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζητά από όλους τους αθλητές να δηλώνουν καθημερινά τη θερμοκρασία του σώματος τους, για 14 μέρες πριν το ταξίδι τους στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Με την άφιξη τους δεν υπάρχει καραντίνα, παρόλα αυτά όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές πρέπει να δηλώσουν το λεπτομερές πρόγραμμά τους για τις πρώτες 14 ημέρες τη χώρα. Προφανώς και τα τεστ είναι υποχρεωτικά 72 ώρες πριν την άφιξή τους αλλά και κατόπιν αυτής. Ενώ κάθε αθλητής θα υπόκειται σε Covid test κάθε τέσσερις ημέρες. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως, ενώ η ΔΟΕ ενθαρρύνει τον εμβολιασμό των μελών των αποστολών, δεν τον έχει καταστήσει υποχρεωτικό.

Τι γίνεται αν κάποιος αθλητής νοσήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής του;

Εδώ υπάρχει απόλυτη ομοφωνία μεταξύ διοργανωτών και ΔΟΕ: αθλητές που θα έχουν θετικό τεστ θα μπουν αμέσως σε καραντίνα και θα αποκλείονται από τα αθλήματά τους. Ταυτόχρονα, θα γίνει λεπτομερής έλεγχος σε όλο τον στενό τους κύκλο. Για την ώρα, η συμφωνία των διοργανωτών προβλέπει πως αν οι στενές επαφές των ασθενών είναι αρνητικές στον ιό, οι αθλητές αυτοί θα μπορούν να αγωνιστούν κανονικά. Όπως είναι φυσιολογικό, ειδική οδηγία έχει εκδοθεί και για τα πρωτόκολλα χαιρετισμών μεταξύ των αθλητών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε αλλαγές και στην τελετή απονομής των μεταλλίων.

Ολυμπιακό χωριό και θεατές

Μετά από ένα σήριαλ που διήρκησε μήνες, οι Ιάπωνες διοργανωτές αποφάσισαν πως η παρουσία θεατών στις κερκίδες θα απαγορευτεί δια ροπάλου. Ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί πως θα απαγορεύονται μόνο οι επισκέπτες από άλλες χώρες, οι φωνές εντός Ιαπωνίας που θεωρούν την παρουσία θεατών στα γήπεδα ως υγειονομική «βόμβα» επικράτησαν. Σε κανένα venue της διοργάνωσης στο Τόκιο αλλά και στις γύρω περιοχές δεν θα επιτραπεί ή πώληση εισιτηρίων και η είσοδος θεατών. Κάτι που ισχύει και για τους δρόμους από τους οποίους θα περάσει ο μαραθώνιος, τα 10χλμ βάδην και άλλα αθλήματα που διεξάγονται εκτός γηπέδων.

Αναφορικά με το Ολυμπιακό χωριό τώρα….οι αθλητές και όσοι διαμένουν εκεί μάλλον δεν θα έχουν την τύχη να βιώσουν τη γιορτή που ζούσαν οι συμμετέχοντες σε προηγούμενες Ολυμπιάδες. Κανείς δεν θα μπορεί να περιηγηθεί ελεύθερα στην πόλη και γενικά εκτός του Χωριού. Ταυτόχρονα, οι αθλητές μπορούν να αφιχθούν στο Τόκιο μόνο πέντε ημέρες πριν τα αγωνισματα τους ξεκινήσουν, ενώ όπως προαναφέραμε το πρόγραμμά τους πρέπει να έχει γνωστοποιηθεί στις αρχές πριν την άφιξή τους. Και όλα αυτά, με τα κρούσματα στο Ολυμπιακό Χωριό να είναι ήδη πάνω από 50, με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά και το φόβο της ματαίωσης των αγώνων να πλανάται πάνω από την πρωτεύουσα της χώρας της Άπω Ανατολής.

Και ενώ εμείς αναμένουμε την έναρξη των Αγώνων στο Τόκιο, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, ο Γιάννης Αντετοκούμπο, μαγεύει τον κόσμο με την κατάκτηση του τίτλου στο NBA αλλά και του MVP των τελικών. Ο Giannis αναμένεται σύντομα και στη χώρα μας όπου, παρέα με τη Novibet, θα ενισχύσει την πρωτοβουλία “A GiaNT Heart” που προσφέρει σημαντική βοήθεια σε κοινωφελείς οργανισμούς σε ολόκληρη τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here