Ξανά στην pole ο Quartararo, αποχώρησε ο Marquez

Μετά το πολύ δυνατό πρωινό 3ο σκέλος δοκιμών στο οποίο σημειώθηκαν εξαιρετικοί χρόνοι και νέο ρεκόρ πίστας, η θερμοκρασία ανέβηκε πολύ και τα πράγματα δυσκόλεψα. Ο Takaaki Nakagami ήταν ο ταχύτερος του 4ου και τελευταίου σκέλους ελεύθερων δοκιμών. Ακολούθησε το Q1 στο οποίο έδωσαν μάχη αρκετοί αναβάτες για την πρόκριση στο Q2. Ταχύτερος όλων ήταν ο Miguel Oliveira με την KTM της Tech3 και τον ακολούθησε ο Frnaco Morbidelli με την Petronas Yamaha. Η αρνητική έκπληξη ήταν η 4η θέση του Andrea Dovizioso που τον άφησε εκτός Q2. Ενώ το πρωί η θερμοκρασία της ασφάλτου ήταν 33 βαθμοί Κελσίου, στη διάρκεια των χρονομετρημένων έφτασε στους 56! Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε πολύ τις προσπάθειες των αναβατών και τους στέρησε τη δυνατότητα να βελτιώσουν τους χρόνους. Ο Fabio Quartararo πήρε μια ακόμα pole position παρότι όπως δήλωσε ο ίδιος δεν αισθανόταν πολύ καλά. Οριακά δεν κατέβηκε από το 1:37 και για μια στιγμή είδε τον Maverick Vinales να του παίρνει την πρώτη θέση. Ήταν όμως μόνο για μια στιγμή καθώς ο Vinales είχε πατήσει εκτός των ορίων της πίστας στην προσπάθεια του αυτή και ο χρόνος του ακυρώθηκε. Έτσι, ο Ισπανός της εργοστασιακής Yamaha περιορίστηκε στη 2η θέση, 95 χιλιοστά πίσω από τον Quartararo. Πάντως, ο Vinales έδειχνε να αισθάνεται πιο άνετα πάνω στη Yamaha και να πιέζει με άνεση, κάτι που αν ισχύει θα τον βοηθήσει στον αγώνα.

Από την 3η θέση θα ξεκινήσει τον αγώνα ο εντυπωσιακός Francesco Bagnaia της Pramac και ήταν φυσικά και η καλύτερη Ducati. Ο νεαρός Ιταλός έχει ξεκινήσει δυναμικά τη χρονιά και μια εκκίνηση από την πρώτη σειρά θα τον βοηθήσει να πάρει και ένα καλό αποτέλεσμα στον αγώνα. Μάλιστα ο ίδιος είπε πως στο γύρο που έκανε τον καλό του χρόνο, έκανε και ένα λάθος στην πρώτη στροφή χάνοντας χρόνο! Δυστυχώς, ο Bagnaia δε διαθέτει το σύστημα που βοηθά στην εκκίνηση τις Ducati κι έτσι δύσκολα θα διατηρήσει τη θέση του.

Ο Valentino Rossi έχοντας δοκιμάσει δραστικές λύσεις, φαίνεται πως έχει βρει κάποιες λύσεις. Σε πρώτη φάση δείχνει να έχει βρει την ταχύτητα που του έλειπε κι έτσι μπορεί τώρα να βρίσκεται στις εμπρός θέσεις. Ο ίδιος δήλωσε πως έχει και πολύ καλό ρυθμό αγώνα, μένει να δούμε αν θα αντιμετωπίσει όμως το πρόβλημα της φθοράς του πίσω ελαστικού στη διάρκεια του αγώνα. Έκανε τον 4ο ταχύτερο χρόνο και θα ξεκινήσει από τη 2η σειρά της εκκίνησης.

Εντυπωσιακός ήταν ο Miguel Oliveira που περνώντας από τη διαδικασία του Q1, δεν είχε ελαστικά κι έτσι αναγκάστηκε να κάνει μόνο μία προσπάθεια στα τελευταία λεπτά. Ήταν όμως αρκετή για να σημειώσει τον 5ο ταχύτερο χρόνο και να είναι η ταχύτερη KTM. Ο Franco Morbidelli που επίσης πέρασε από το Q1, συμπλήρωσε τη 2η σειρά της εκκίνησης κάνοντας τον 6ο χρόνο. Ο Jack Miller ξεκινά από την 7η θέση.

Ο Takaaki Nakagami είχε μια πτώση στα τελευταία λεπτά και δεν κατάφερε να βελτιώσει τη θέση. Είναι όμως έτσι κι αλλιώς σε μια πάρα πολύ καλή θέση, αφού ξεκινά 8ος. Ο Brad Binder είναι 9ος και ο Joan Mir συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα. Ο Danilo Petrucci έκανε τον 11ο ταχύτερο χρόνο και ο Pol Espargaro που είχε πτώση στη διάρκεια των χρονομετρημένων, ξεκινά από τη 12η θέση.

Από τους τραυματίες, σε καλύτερη θέση βρίσκεται ο Cal Crutchlow που ξεκινά 13ος. Ο Alex Rins ξεκινά 20ος ενώ ο Marc Marquez αποσύρθηκε κάνοντας μόλις ένα γύρο στο Q1. Στη συνέχεια η ομάδα του ανακοίνωσε πως δε θα πάρουν επιπλέον ρίσκα και ο Marc Marquez δε θα συμμετέχει στον αγώνα της Κυριακής.

Τα αποτελέσματα  των χρονομετρημένων

sports.ert.gr.