Ταλαιπωρούν σχεδόν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό κι όμως, οι αιμορροϊδες συνιστούν ένα πρόβλημα υγείας που παραμένει ταμπού για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι αιμορροΐδες διογκώνονται, προκαλώντας μια εξαιρετικά συχνή πάθηση, την αιμορροϊδοπάθεια, η οποία επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας.

Το ότι πολλοί ασθενείς δεν μιλούν για το πρόβλημα υγείας που τους ταλανίζει, νιώθοντας αμηχανία για το σημείο στο οποίο εντοπίζεται, καθυστερεί τις διαγνώσεις και τις θεραπείες, επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα της ζωής τους.

Γι αυτόν τον λόγο οι ιατροί θεωρούν σημαντική την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τις αιμορροΐδες και το σπάσιμο των «ταμπού», μέσω της κατάρριψης των μύθων που επικρατούν λανθασμένα για αυτές. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι πιο συχνές αντιλήψεις για την αιμορροϊδοπάθεια και ποιες αλήθειες χρειάζεται να γνωρίζετε.

Μύθος #1 – Οι πικάντικες τροφές προκαλούν αιμορροΐδες

Η κατανάλωση γευμάτων με πολύ πιπέρι ή καυτερά μπαχαρικά και εν γένει οι πικάντικες τροφές δεν προκαλούν αιμορροΐδες. Μπορεί να δημιουργούν σε ορισμένους ανθρώπους προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, διαταράσσοντας την ισορροπία του στομάχου, αλλά σίγουρα δεν επηρεάζουν τις φλέβες και τα αγγεία στην περιοχή του πρωκτού, δηλαδή τις αιμορροΐδες.

Μύθος #2 – Οι αιμορροΐδες ευθύνονται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε έναν οργανισμό εξαιτίας της ανώμαλης διαίρεσης και μετάλλαξης των κυττάρων. Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες και δεν έχουν σχέση με την πρόκληση κανενός είδους καρκίνου. Παρότι στην πλειοψηφία τους είναι ακίνδυνες, μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρό πρόβλημα, αν αφεθούν χωρις θεραπεία, αλλά αυτό δεν είναι καρκίνος. Ωστόσο, αυτός ο μύθος έχει επικρατήσει διότι ορισμένα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι κοινά με αυτά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το πλέον σίγουρο είναι ότι για κάθε σύμπτωμα στην περιοχή του πρωκτού, ο μοναδικός που μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση είναι ο ιατρός σας.

Μύθος #3 – Οι φυτικές ίνες αποκλείουν την εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας

Η κατανάλωση φυτικών ινών αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της αιμορροϊδοπάθειας, αλλά δεν αποκλείει την εκδήλωση της πάθησης και των επώδυνων συμπτωμάτων της. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν σας παρέχουν… ανοσία, απλά περιορίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορροΐδων ή και καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου. Τον πλέον σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την εξέλιξη των αιμορροΐδων, διαδραματίζει η κληρονομικότητα σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και την παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα.

Μύθος #4 – Οι αιμορροΐδες αφορούν αποκλειστικά τους ηλικιωμένους

Η αιμορροϊδοπάθεια πράγματι, εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικιωμένους ανθρώπους διότι λόγω της φυσικής γήρανσης του σωματος, εξασθενούν τα τοιχώματα του ορθού, επιτρέποντας στη νόσο να εκδηλωθεί.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αφορά στους ηλικιωμένους αποκλειστικά. Οποιοσδήποτε άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα στις αιμορροϊδες εξαιτίας της κληρονομικότητας, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής που ακολουθεί. Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της αιμορροϊδοπάθειας συνιστούν η εγκυμοσύνη και η χρόνια δυσκοιλιότητα.

Μύθος #5 – Οι αιμορροΐδες δεν θεραπεύονται οριστικά

Η αιμορροϊδοπάθεια χαρακτηρίζεται από υποτροπές αλλά μπορεί να θεραπευτεί οριστικά, με εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι θεραπείας των αιμορροΐδων, συντηρητικοί ή χειρουργικοί.

Με τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους κάθε άνθρωπος μπορεί να θεραπευτεί οριστικά, χωρίς πόνο. Η μονιμότητα του αποτελέσματος της χειρουργικής θεραπείας εξαρτάται και από την καλή λειτουργία του εντέρου, μέσω μιας πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής, από την επαρκή ενυδάτωση και τη συστηματική άσκηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ