Γιατί ένα αυτοκίνητο χρειάζεται ψυγείο και πώς να                      καταλάβετε αν αυτό είναι ελαττωματικό

Δεν είναι μυστικό ότι ένα σύγχρονο όχημα δοκιμάζεται σε κάθε είδους κλιματολογικές και οδικές συνθήκες. Δυστυχώς, η πολύ παρατεταμένη χρήση του οχήματος θα οδηγήσει σταθερά σε φθορά και τεχνικές βλάβες. Αυτό που ορίζεται από την ικανότητα εκπλήρωσης της προβλεπόμενης λειτουργίας και των ρυθμίσεών του χωρίς υπερβολικές βλάβες και διαταραχές ονομάζεται λειτουργικότητα του οχήματος στο σύνολό του ή των επιμέρους συγκροτημάτων του. Αυτό είναι καταρχήν μια λειτουργία αξιοπιστίας, που σημαίνει την ασφαλή μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων.

Φωτογραφία του ψυγείου του αυτοκινήτου από την ιστοσελίδα www.antallaktikaexpert.gr

Τι είναι το ψυγείο και τι κάνει σε ένα αυτοκίνητο;

Όλες οι διεργασίες που κινούν ένα αυτοκίνητο προέρχονται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ). Το καύσιμο στο εσωτερικό του κινητήρα εσωτερικής καύσης αναφλέγεται από έναν ηλεκτρικό σπινθήρα που δημιουργεί θερμική ενέργεια κατά την καύση στους κυλίνδρους. Η θερμική ενέργεια μετατρέπεται στη συνέχεια σε μηχανική ενέργεια, η οποία με τη σειρά της παράγει τη ροπή που απαιτείται για την εκκίνηση του οχήματος. Είναι προφανές ότι κατά την εκμετάλλευση ο κινητήρας ζεσταίνεται πολύ (θα ήταν αρκετό για να θερμάνει δύο μέσου μεγέθους σπίτια!).

Εάν ο κινητήρας δεν ψυχθεί εγκαίρως και ξεπεραστεί η θερμοκρασία λειτουργίας, μπορεί να προκληθεί υπερθέρμανση του κινητήρα και, κατά συνέπεια, βλάβη του κινητήρα. Το μοναδικό σύστημα ψύξης του κινητήρα, το οποίο περιλαμβάνει ψυγείο, χρησιμοποιείται για την αποφυγή βλαβών. Ας καταλάβουμε “τι είναι και περί τίνος πρόκειται.

Το ψυγείο είναι μια συσκευή που επιτρέπει την απομάκρυνση της θερμότητας από το υγρό στο σύστημα ψύξης του κινητήρα. Χωρίς αυτό, η διαδικασία ψύξης του υγρού είναι απλά αδύνατη. Το ψυγείο, το οποίο βρίσκεται συνήθως στο μπροστινό μέρος του καπό, είναι σε θέση να αφήσει να περάσει μια τεράστια ποσότητα του επερχόμενου αέρα, εκτονώνοντας έτσι την περίσσεια θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Εν ολίγοις, το ψυγείο αποτελείται από σωλήνες και πλαστικοποιημένες μεταλλικές πλάκες που του επιτρέπουν να αυξάνει την επιφάνεια επαφής του με τον αέρα.

Πώς να ξέρετε πότε είναι καιρός να επισκευάσετε ένα ψυγείο

Υπάρχουν πάντα πολλοί λόγοι για επισκευή – από φυσική φθορά μέχρι απρόβλεπτες καταστάσεις στο δρόμο. Ένα βότσαλο από τα ελαστικά ενός φορτηγού μπορεί εύκολα να τρυπήσει τη μάσκα και να στείλει το αυτοκίνητο για επισκευή. Ανεξάρτητα από την αιτία, υπάρχουν 2 πιο συνηθισμένες βλάβες στο ψυγείο:

  • Οι εσωτερικοί σωλήνες φελλώνονται, η διάμετρος μειώνεται, το υγρό κυκλοφορεί λιγότερο ελεύθερα και η απόδοση της ψύξης μειώνεται. Υπάρχουν διάφορες αιτίες γι’ αυτό:
  1. Τα άλατα προκαλούνται από τα άλατα, ιδίως αν γεμίζετε το καλοριφέρ με απλό νερό βρύσης.
  2. Εάν εισέλθει λάδι στο ψυγείο, δημιουργούνται επίσης φραξίματα. Οι διαρροές λαδιού δεν είναι ανιχνεύσιμες, αλλά με την πάροδο του χρόνου το αντιψυκτικό θα πυκνώσει και θα σταματήσει να κυκλοφορεί.
  • Το ψυκτικό υγρό διαρρέει μέσα από ρωγμές, αρμούς, στόμια και τις συνέπειες:
  1. Όσο λιγότερο υγρό υπάρχει στο σύστημα, τόσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του κινητήρα, επειδή το κενό γεμίζει με αέρα και το ψυγείο δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει.
  2. Οι διαρροές είναι επικίνδυνες για τον οδηγό. Η πτώση της στάθμης του υγρού αυξάνει το σχηματισμό ατμού και στις διαρροές θα εμφανιστεί ένας θερμοπίδακας. Εάν ο καυτός ατμός έρθει σε επαφή με το δέρμα θα προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ