Ένα μπρούτζινο μπολ, το οποίο χρησιμοποιούσε μια οικογένεια για να αποθηκεύει τα μπαλάκια του τένις, πουλήθηκε σε δημοπρασία για 4,9 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδήμονες του Ελβετικού οίκου δημοπρασιών Koller, έκαναν εκτίμηση αντικειμένων σε μια οικία, όταν είδαν το μπολ, ένα μπρούτζινο δοχείο καύσης αρρωματικών, με σκαλισμένου φοίνικες στα χερούλια.

«Όταν είδαν το μπολ εξεπλάγησαν. Δεν είχαν ξαναδεί κάτι τέτοιο», λέει στο CNNi ο Καρλ Γκριν, επικεφαλής του επικοινωνιακού τμήματος του οίκου.

Το μπολ πιστεύεται ότι είναι του 17ου αιώνα και ανήκε στη συγκεκριμένη οικογένεια για πολλά χρόνια, αφότου ήλθε από την Κίνα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Γκριν, η οικογένεια πρόσφερε το μπολ σε ένα μουσείο στο Βερολίνο, αλλά το μουσείο δεν ενδιαφέρθηκε.

Ένας βρετανικός οίκος δημοπρασιών αρνήθηκε επίσης το μπολ, καθώς βλέποντας φωτογραφίες του, οι άνθρωποι του οίκου πίστεψαν ότι είναι του 19ου αιώνα.

«Η οικογένεια πίστευε ότι δεν άξιζε πολλά, αλλά τους άρεσε. Και όπως κάνει κάποιος με ένα μπολ που του αρέσει, έβαζαν αντικείμενα μέσα. Οι συγκεκριμένοι έβαζαν τα μπαλάκια του τένις…», λέει ο Γκριν.

Παρόλα αυτά, όταν αποκτήθηκε από τον οίκο Koller το μπολ έγινε ανάρπαστο, μόλις εκτέθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Στη δημοπρασία, περισσότεροι από 30 συλλέκτες προσπάθησαν να το αποκτήσουν. «Οι ειδικοί του οίκου πιστεύουν ότι το μπολ μάλλον δημιουργήθηκε για κάποιον Αυτοκράτορα», πρόσθεσε ο Γκριν. «Αν το συγκρίνεις με άλλα μπολ του είδους, είναι σαφώς ανώτερο απ’ οτιδήποτε άλλο υπάρχει στον κόσμο», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 15 =