Ο κορονοιός είναι ακόμα σε εξέλιξη, κανείς δεν ξέρει πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα και πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική και οικονομική κρίση. Μιλάμε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που κανείς δεν έχει δεδομένα για το πως θα εξελιχθεί.

Ακόμα και ο πιο εφάνταστος σεναριογράφος δεν θα περίμενε να γίνει αυτό που ζούμε παγκόσμια. Αυτό που ζούμε είναι ένας πόλεμος (war like situation) με τα αποτελέσματα του κανείς να μην τα γνωρίζει.

Η μόνη περίοδος που η γενιά μας μπορεί να συγκρίνει την τωρινή κρίση είναι η κρίση του 2008 η οποία όμως είχε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η παραγωγή στην Κίνα αρχίζει και επανέρχεται σιγά σιγά. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη ζήτηση.

Η οικονομική αβεβαιότητα που ο κορονοιός φαίνεται να προκαλεί και η ανησυχία για το μέλλον, την οικονομία, τις θέσεις εργασίας αναμένεται να αλλάξει την καταναλωτική συμπεριφορά.

Ο κόσμος φοβισμένος για το μέλλον, θα σταματήσει να αγοράζει ήδη μη βασικά για την επιβίωση του όπως αμάξια, σπίτια, ακριβά είδη, πολλά ταξίδια,  να επενδύει σε μακροχρόνιες επενδύσεις κ.α.

Ο κορονοιός έδειξε οτι μόνο ισχυρά κράτη μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις και το υπάρχον μοντέλο του καπιταλισμού φαίνεται να τελειώνει. Τι νέο θα έρθει αν θα είναι καλύτερο ή χειρότερο αναμένεται να το δούμε.

Το μόνο σίγουρο είναι οτι ζούμε ιστοριές στιγμές χωρίς κανεις να ξέρει πως θα εκτιλυχθεί το κοντινό μέλλον

ellada.press