ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΩΝ

Oι υαλοκαθαριστήρες είναι υπεύθυνοι για την καλή ορατότητα του οδηγού και των συνεπιβατών, άρα και για την ασφάλειά τους.

Πώς να αυξήσεις τη διάρκεια ζωής των υαλοκαθαριστήρων

Υπάρχουν διάφορα είδη υαλοκαθαριστήρων, όπως με σκελετό, χωρίς σκελετό, υβριδικοί, χειμερινοί. Για όλους, ανεξαιρέτως, είναι απαραίτητη η συντήρηση για να λειτουργούν σωστά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Παρακάτω, παραθέτουμε μερικές συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες:

1. Κατά τη λειτουργία τους, το παρμπρίζ πρέπει να είναι βρεγμένο. Οι βρωμιές και η σκόνη πάνω στο τζάμι φθείρουν το λάστιχο. Χρειάζεται να εφαρμόζεται άφθονη ποσότητα νερού. Οι υαλοκαθαριστήρες στην πλειοψηφία των οχημάτων ξεκινούν να λειτουργούν σε στεγνο παρμπρίζ για λίγο, μέχρι να αρχίσει το νερό να ψεκάζεται, αυτό το διάστημα όμως είναι αρκετό ώστε με την πάροδο του χρόνου να δημιουργηθούν έντονα σημάδια φθοράς.

2. Τα λάστιχα πρέπει να διατηρούνται καθαρά χωρίς χώματα και σκόνη, ώστε είναι σε άριστη κατάσταση τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθούν. Μπορείς να τα καθαρίσεις με τα ειδικά υγρά μαντηλάκια που χρησιμοποιείς για τον καθαρισμό των τζαμιών ή με ένα πανί καθαρισμού, κάθε φορά που πλένεις το αυτοκίνητό σου.

3. Μην χρησιμοποιείς νερό βρύσης στους ψεκαστήρες, γιατί περιέχει άλατα, που ενδέχεται να τους βουλώσουν και να προκληθεί στη συνεχεια ζημιά στα μάκτρα. Χρησιμοποίησε απιονισμένο νερό ή κατάλληλα υγρά για υαλοκαθαριστήρες.

4. Χρησιμοποίησε ένα απωθητικό βροχής, ώστε σε περίπτωση βροχής, οι σταγόνες να κυλούν πιο γρήγορα στο παρμπρίζ, διασφαλίζοντας καλύτερη ορατότητα.

5. Τον χειμώνα, αν υαλοκαθαριστήρες κολλήσουν, μην προσπαθήσεις να τους ξεκολλήσεις με τα χέρια σου. Βάλε μπρος, ώστε να σταλεί ζεστός αέρας στο παρμπρίζ, για να λιώσει ο πάγος. Διαφορετικά, με μία ξύστρα απομάκρυνε τον πάγο και ρίξε νερό για να αποκολληθούν τα μάκτρα. Προσοχή! Το νερό δεν θα πρέπει να είναι καυτό, γιατί το τζάμι κινδυνεύει να ραγίσει εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας.

Στις χαμηλές θερμοκρασίες, θα ήταν χρήσιμο να ανασηκώσεις του υαλοκαθαριστήρες προληπτικά όταν παρκάρεις, για να μην παγώσουν στο παρμπρίζ ή να χρησιμοποιήσεις ειδικό χειμερινό καθαριστικό, που εμποδίζει τον σχηματισμό πάγου.

Ενδείξεις ότι οι υαλοκαθαριστήρες σου χρειάζονται αλλαγή

1. Υπάρχει μειωμένη ορατότητα στο μπροστινό και πίσω παρμπρίζ.

2. Αφήνουν γρατζουνιές ή σημάδια από νερό στο τζάμι, άρα η ποιότητα του καθαρισμού είναι μειωμένη.

3. Οι υαλοκαθαριστήρες σφυρίζουν και κάνουν θόρυβο, κάθε φορά που τους χρησιμοποιείς.

4. Τα μάκτρα δεν εφάπτονται στο παρμπρίζ με επάρκεια.

Πιθανές αιτίες βλάβης των υαλοκαθαριστήρων

1. Επίδραση των αλλαγών της θερμοκρασίας και της ηλιακής ακτινοβολίας.

2. Πάγωμα της επιφάνειας εργασίας τους.

3. Φθορές στα στοιχεία στερέωσης.

4. Εισροή του καυσίμου, των λιπαντικών και άλλων χημικών ουσιών στα μάκτρα.

5. Χρήση μάκτρων κακής ποιότητας.

6. Χρήση πλυστικού υγρού, που είναι ακατάλληλο για τις καιρικές συνθήκες ή έχει χαμηλή ποιότητα.

Πώς να αλλάξεις τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σου

Οι ειδικοί προτείνουν να αλλάζεις τα μάκτρα υαλοκαθαριστήρων ανά ζεύγη, ώστε όταν φθείρονται, να φθείρονται ομοιόμορφα. Ο σχεδιασμός των υαλοκαθαριστήρων στην πλειοψηφία των σύγχρονων οχημάτων επιτρέπει την αλλαγή μόνο του ελαστικού μάκτρου τους. Το μόνο που θα χρειαστείς, λοιπόν, είναι ο κατάλληλος τύπος μάκτρου για το όχημά σου. Κατά τα άλλα, είναι μια απλή διαδικασία που είναι καλό να γνωρίζουν όλοι οι οδηγοί:

1. Ανύψωσε τους υαλοκαθαριστήρες μακριά από το παρμπρίζ, μέχρι να σταθεροποιηθούν σε όρθια θέση.

2. Οι υαλοκαθαριστήρες έχουν ένα κούμπωμα, που τους συγκρατεί στη θέση τους, το οποίο χρειάζεται να ξεκουμπώσεις.

3. Βγάλε το μάκτρο με προσοχή από το αυτοκίνητο, ώστε να μην ακουμπήσει το παρμπρίζ. Χωρίς το λάστιχο, ο κατασκευασμένος από μέταλλο βραχίονας μπορεί να προξενήσει ζημιές στο παρμπρίζ.

4. Σύρε το καινούριο μάκτρο στη θέση του και ασφάλισε ξανά τον μηχανισμό. Για να σιγουρευτείς ότι έχει ασφαλιστεί, κούνησέ το μπρος-πίσω απαλά.

5. Χαμήλωσε τους υαλοκαθαριστήρες στο παρμπρίζ και έλεγξε αν λειτουργούν σωστά. Προσοχή! Θα πρέπει πρώτα να σιγουρευτείς ότι οι ψεκαστήρες τους έχουν αρκετό υγρό, γιατί οι υαλοκαθαριστήρες έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία σε βρεγμένη επιφάνεια. Διαφορετικά, φθείρονται πρόωρα αφήνοντας σημάδια στο παρμπρίζ.

6. Τήρησε τις οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου και εξέτασε προσεκτικά τον σχεδιασμό του μάκτρου του υαλοκαθαριστήρα.

7. Η αλλαγή υαλοκαθαριστήρων, όπως αναφέραμε, δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις και παίρνει μόνο μερικά λεπτά.

Συστηνόμενη συχνότητα αλλαγής υαλοκαθαριστήρων

Καλό θα ήταν να τους αλλάζεις δύο φορές και ή ιδανικότερη εποχή για αυτό θεωρείται το φθινόπωρο. Συνήθως, τα μάκτρα υαλοκαθαριστήρων αντέχουν περίπου 4 με 6 μήνες, σε φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας. Πέρα από τις ενδείξεις δυσλειτουργίας που αναφέρθηκαν παραπάνω, ένας προσεκτικός οπτικός έλεγχος της επιφάνειας των μάκτρων μπορεί να υποδείξει αν αυτα χρειάζονται αλλαγή.

Πηγές:

Πληροφορίες για υαλοκαθαριστήρες με antallaktikaexartimata.gr

Πώς να αλλάξετε υαλοκαθαριστήρες – autotriti.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ