Τι είναι τα φίλτρα αυτοκινήτων και για ποιο λόγο;

Με την ανάπτυξη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, οι απαιτήσεις για ταχύτητα και άνεση στο αυτοκίνητο αυξάνονται συνεχώς. Τα σημερινά οχήματα είναι γεμάτα από συστήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των απαιτητικών οδηγών και επιβατών.

Η σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία, για παράδειγμα, του συστήματος καυσίμου και του συστήματος λίπανσης απαιτεί σωστή συντήρηση. Στο περιβάλλον υπάρχουν διάφορες ακαθαρσίες, όπως σκόνη και υπερβολική υγρασία, που φτάνουν στο σύστημα καυσίμου ή λίπανσης ενός κινητήρα αυτοκινήτου, μειώνοντας απότομα τη διάρκεια ζωής του. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν φίλτρα για συστήματα όπως: σύστημα τροφοδοσίας και λίπανσης του κινητήρα, σύστημα κλιματισμού κ.λπ. Πώς όμως μπορεί ένας λάτρης του νέου αυτοκινήτου που έχει αγοράσει πρόσφατα ένα όχημα να διακρίνει και να κατανοήσει τα ερωτήματα: τι είναι τα φίλτρα και πού χρησιμοποιούνται;

Εικόνα των φίλτρων αυτοκινήτων στο antallaktikaonline.gr

Φίλτρα αέρα

Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αέρα κατά την καύση. Υπολογίζεται ότι για την καύση 1 λίτρου καυσίμου απαιτούνται περίπου 10.000 κυβικά μέτρα ατμοσφαιρικού αέρα, τα οποία, ανάλογα με το κλίμα και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, περιέχουν διάφορους τύπους ρύπων (σκόνη, οργανικά σωματίδια, έντομα κ.λπ.). Τέτοιες ακαθαρσίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής του κινητήρα και να προκαλέσουν ακόμη και βλάβες. Για το λόγο αυτό, εγκαθίστανται φίλτρα στο σύστημα παροχής αέρα για να παγιδεύουν τις ακαθαρσίες στον αέρα που αναρροφάται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Φίλτρο λαδιού

Τα φίλτρα λαδιού χρησιμοποιούνται σε κάθε κινητήρα εσωτερικής καύσης. Χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση επιβλαβών ακαθαρσιών που εισέρχονται στο σύστημα λίπανσης από το περιβάλλον ή δημιουργούνται στον ίδιο τον κινητήρα κατά τη λειτουργία, δηλαδή προϊόντων φθοράς του κινητήρα, όπως μεταλλικά ροκανίδια και λειαντικά.

Φίλτρα καμπίνας

Τα φίλτρα θαλάμου επιβατών είναι ένα από τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στα οχήματα για τον καθαρισμό του αέρα που εισέρχεται στον χώρο των επιβατών. Οδικές μελέτες έχουν δείξει ότι στην καμπίνα ενός οχήματος χωρίς φίλτρο, με μέση ένταση οδήγησης και με τον εξαερισμό ανοιχτό, η συγκέντρωση γύρης και σκόνης λουλουδιών είναι τρεις έως έξι φορές υψηλότερη από ό,τι έξω από το όχημα.

Φίλτρα καυσίμου

Για να διασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση του κινητήρα και η μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής, τα φίλτρα καυσίμου τοποθετούνται στο σύστημα καυσίμου του κινητήρα. Χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση ακαθαρσιών με τη μορφή στερεών, νερού, παραφίνης που απελευθερώνεται από το καύσιμο και οργανικών εναποθέσεων (βακτήρια που ζουν στο νερό που έχει εισέλθει στο καύσιμο).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ