ΑρχικήΔιάφοραΤι είναι το intercooler; Και γιατί είναι απαραίτητο στο αυτοκίνητο;

Τι είναι το intercooler; Και γιατί είναι απαραίτητο στο αυτοκίνητο;

Δημοσιεύθηκε:

Το intercooler είναι ένα ενδιάμεσο στοιχείο στο σύστημα παροχής αέρα στον κύλινδρο του κινητήρα, σχεδιασμένο για μία και μόνο λειτουργία – την ψύξη. Μπορεί να υπάρχει τόσο σε κινητήρες ντίζελ όσο και σε βενζινοκινητήρες.

Με απλά λόγια, όσο πιο κρύος είναι ο αέρας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητά του, τόσο περισσότερο εισέρχεται στον κινητήρα, πράγμα που σημαίνει ότι η πίεση στους κυλίνδρους θα είναι πολύ υψηλότερη και επίσης το μείγμα καυσίμου-αέρα θα είναι πιο εμπλουτισμένο. Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι το αυτοκίνητο λειτουργεί καλύτερα τη νύχτα – το καλοκαίρι, όταν ο αέρας είναι πιο δροσερός. Στους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες ο πεπιεσμένος αέρας θερμαίνεται σε αξιοπρεπείς θερμοκρασίες, όπως λένε οι ειδικοί, όχι σπάνια μέχρι +150 +200 βαθμούς Κελσίου.

Όλα αυτά δεν είναι καλά για τον υπερσυμπιεστή, η ένταση μειώνεται, οπότε αποφασίστηκε η εγκατάσταση ενός intercooler για τη μείωση της θερμοκρασίας.

 

Φωτογραφία του Ιντερκούλερ του αυτοκινήτου από το www.euantallaktika.gr

Πώς μοιάζει ένα intercooler

Στην ουσία πρόκειται για μια πολύ απλή συσκευή. Εξωτερικά, μοιάζει με ένα μεγάλο ψυγείο με πολλά περάσματα, στόμια και πλάκες – είναι ένα είδος εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος πρέπει να διαχέει τη θερμότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σωλήνες ψύξης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μακρύτεροι (για καλύτερη ψύξη) και ευθείες, διαφορετικά αν λυγίσουν μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια πίεσης.

Για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της ψύξης, συγκολλούνται πρόσθετες εξωτερικές πλάκες σε αυτά τα στόμια, για ακόμη μεγαλύτερη απαγωγή θερμότητας. Το υλικό είναι συνήθως χαλκός ή αλουμίνιο, επειδή έχουν την υψηλότερη θερμική απόδοση. Το ίδιο το intercooler εγκαθίσταται μεταξύ του συμπιεστή τουρμπίνας και της πολλαπλής εισαγωγής.

Οι κύριες αιτίες ζημιών

Το ίδιο το intercooler σπάνια σπάει, είναι μια αρκετά στιβαρή κατασκευή. Οι κύριοι εχθροί είναι οι εξωτερικές ζημιές. Δεδομένου ότι βρίσκεται μπροστά, συχνά υφίσταται ζημιές από τα βότσαλα του δρόμου, καθώς και από ατυχήματα ή από βαθιές λακκούβες. Η κατασκευή από αλουμίνιο είναι δύσκολο να επισκευαστεί και οι λεπτοί σωλήνες θα διαρραγούν ακόμη και σε μικρές κρούσεις. Έτσι, ο πιο συνηθισμένος λόγος για την αντικατάσταση ενός intercooler είναι η εξωτερική ζημιά.

Για την προστασία χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι όπως και για ένα καλοριφέρ: ένα ειδικό πλέγμα τοποθετείται πίσω από τη σχάρα του καλοριφέρ, το οποίο απορροφά τα χτυπήματα σκληρών αντικειμένων και μερικές φορές προστατεύει από τη σκόνη, τα χνούδια και τα έντομα (το πλέγμα καθαρίζεται ή αντικαθίσταται πολύ πιο εύκολα!).

Το δεύτερο πρόβλημά του είναι το φράξιμο της κυψελωτής δομής με σκόνη, φύλλα και άλλα υπολείμματα. Η κηρήθρα φράζει και ο αέρας δεν μπορεί να περάσει. Εδώ, μπορείτε να το αφαιρέσετε και να το καθαρίσετε και στη συνέχεια να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε.

Και η φυσική φθορά, αν και αργή, έχει αρχίσει να καταβάλλει το τίμημά της. Οι κραδασμοί, η θερμοκρασία και η πίεση μπορούν να προκαλέσουν ρήξη των υποδοχών ή του ίδιου του ψυγείου.

Εάν υπάρχουν προβλήματα με το intercooler, ο κινητήρας δεν θα λαμβάνει αρκετό οξυγόνο για να λειτουργήσει σωστά. Κατά συνέπεια, η ισχύς θα μειωθεί και η κατανάλωση καυσίμου θα αυξηθεί.

Τελευταία νέα

Αποκλειστικό: Βίντεο ντοκουμέντο από το φονικό στην καφετέρια της Νέας Ιωνίας

Καθηλώνει το βίντεο – ντοκουμέντο που δειχνει καρέ – καρέ τη δολοφονική επίθεση που...

Δεκαεπτά οι περιοχές Natura στην Ήπειρο

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το θεσμικό κείμενο για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο...

Ευγενία Σαμαρά: Νέο πρόσωπο στη ζωή της μετά τον χωρισμό με τον Γιάννη Ποιμενίδη;

Τίτλοι τέλους έπεσαν στη σχέση της Ευγενίας Σαμαρά με τον Γιάννη Ποιμενίδη, με τους...

Περισσότερα

Αρέσει σε %d bloggers: