Το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους είναι ένα πάρκο της Αριζόνα που φημίζεται για τα μεγάλα αποθέματα απολιθωμένου ξύλου. Το μεγαλύτερο μέρος του απολιθωμένου ξύλου προέρχεται από ψηλά κωνοφόρα, αρχαία δέντρα που αναπτύχθηκαν πριν από περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια.

Το Απολιθωμένο Δάσος ανοίγει ένα παράθυρο στο χρόνο, σε ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον από τα σημερινά βοσκοτόπια. Εκεί, πάνω από 200 εκατομμύρια χρόνια πριν, ζούσαν οι πρώτοι δεινόσαυροι. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει αρκετές εκατοντάδες απολιθώματα φυτικών και ζωικών ειδών εκεί.

Τεράστια απολιθωμένα κούτσουρα, πολλά από αυτά σπασμένα σε τμήματα, βρίσκονται διάσπαρτα παντού. Μεγάλο μέρος του χαλαζία που αντικατέστησε το ξύλο πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια είναι χρωματισμένο σε αποχρώσεις του ουράνιου τόξου.

Τα δέντρα χρονολογούνται από τη Μεσοζωική εποχή, όταν το κλίμα σε αυτή την περιοχή ήταν υγρό και υποτροπικό. Κατά την πρώτη περίοδο αυτής της εποχής, τα κομμένα δέντρα που συσσωρεύονταν στα κανάλια του ποταμού, εκεί που δημιουργήθηκε το πάρκο, καλύφθηκαν με νερό και ιζήματα που περιείχαν ηφαιστειακή τέφρα η οποία επιβράδυνε τη διαδικασία καταστροφής. Το πυρίτιο σχημάτισε κρυστάλλους χαλαζία που σταδιακά αντικατέστησαν την οργανική ύλη.

Το 1906, το Απολιθωμένο Δάσος χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Μνημείο από τον Πρόεδρο Theodore Roosevelt. Το Εθνικό Πάρκο προσελκύει πάνω από 600.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου/ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ