Είναι γνωστό ότι οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο. Δεν είναι, όμως, εξίσου γνωστό πως το σουσάμι, ένα τρόφιμο από το ντουλάπι της κουζίνας μας, μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο για την προστασία της καρδιάς, σύμφωνα με τον Γιάννη Χρύσο, κλινικό διαιτολόγο και διατροφολόγο.

Κατέχοντας τον τίτλο του «βασιλιά των ελαίων», το σησαμέλαιο θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων και των αρτηριών.

Με απλά λόγια, το έλαιο σουσαμιού μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι το έλαιο του σουσαμιού μπορεί να προλάβει ή και να μειώσει τη δημιουργία πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων (πάθηση που είναι ευρύτερα γνωστή ως αθηροσκλήρωση).

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature’s Scientific Reports» αναφέρεται ότι, κατόπιν χορήγησης εκχυλίσματος σουσαμιού σε πειραματόζωα, διαπιστώθηκε σημαντικά λιγότερη πλάκα στις αρτηρίες τους, παρότι εκτέθηκαν σε δίαιτα πλούσια σε λίπος.

Αυτό θεωρήθηκε αξιοσημείωτο, καθώς, όπως αποδείχθηκε, σε αντίθεση με τις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες, που στόχο έχουν τη μείωση της χοληστερόλης, η χορήγηση εκχυλίσματος σουσαμιού συμβάλλει στον έλεγχο της φλεγμονής, η οποία είναι υπεύθυνη και για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας.

Στη συγκεκριμένη μελέτη χορηγήθηκε πρώτα εκχύλισμα σουσαμιού για 30 μέρες. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος η χορήγηση διακόπηκε και τα πειραματόζωα ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε λίπος για άλλες 30 μέρες.

Μείωση χοληστερόλης

Όσα από αυτά κατανάλωσαν έλαιο σουσαμιού παρουσίασαν 60%-80% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ασθένειας, καθώς, παράλληλα, μειώθηκε η χοληστερόλη, αλλά και η χρόνια φλεγμονή.

Στη συζήτηση σχετικά με τη μελέτη αναφέρθηκε ότι πιθανώς το αποτέλεσμα οφείλεται και σε υδατοδιαλυτά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιέχονται στο σουσάμι, όπως και στο ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σουσάμι.

Τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της προσθήκης τροφίμων όπως το σουσάμι στην καθημερινή διατροφή.