Διασωληνωμένος και σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ένας μοναχός από το Άγιον Όρος, ο οποίος νοσεί από κορονοϊό και είναι ένας από τους δεκάδες που βρέθηκαν θετικοί στην Αθωνική Πολιτεία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, αλλά οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 20 ασθενείς, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό στους 40!

Ένας από τους διοικητικούς υπαλλήλους του Αγίου Όρους ισχυρίστηκε ότι πιθανότατα τα θετικά περιστατικά είναι περισσότερα από 20. «Τα 20 είναι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα, ωστόσο ο αριθμός πρέπει να είναι μεγαλύτερος. Γίνονται τεστ και βλέπουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στο protothema.gr.

Σύμφωνα με τον υπάλληλο, η διασπορά του ιού προέκυψε από τις μετακινήσεις των μοναχών. «Απορήσαμε όλοι από την απότομη αυτή αύξηση των κρουσμάτων, την ώρα μάλιστα που έχουν απαγορευτεί οι επισκέψεις των προσκυνητών. Δυστυχώς, κάποιοι μοναχοί που βγήκαν εκτός Όρους έφεραν ξανά τον ιό. Άλλοι βγήκαν για δουλειές, άλλος παραβρέθηκε σε εκκλησιαστική λειτουργία, άλλος σε χειροτονία» εξήγησε.

Πάντως, στον Άγιον Όρος έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού. Ο διοικητικός υπάλληλος της μοναστικής κοινότητας είπε πως η πρώτη δόση έγινε σε 120 άτομα πριν από περίπου δύο εβδομάδες και αύριο θα γίνουν άλλα 120 εμβόλια. Το προσεχές διάστημα θα εμβολιαστούν περισσότεροι από 500 μοναχοί και λαϊκοί.

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων οδήγησε τον αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Όρους στην απόφαση να παραταθεί η αναστολή όλων των προσκυνηματικών επισκέψεων έως τις 15 Απριλίου. Παράλληλα θα συνεχιστεί η διενέργεια προληπτικών ελέγχων μέσω rapid test στα λιμάνια εισόδου του Αγίου Όρους (Ουρανούπολη, Ιερισσός, Τρυπητή) σε μοναχούς, κρατικούς υπαλλήλους και εργαζομένους στις μονές πριν από την επιβίβασή τους στα πλωτά μέσα μεταφοράς.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο ιός πλήττει την Αθωνική Πολιτεία. Τον περασμένο Δεκέμβριο μπήκαν σε καραντίνα έξι μοναστήρια, ενώ κατέληξε από επιπλοκές του ιού ένας 76χρονος μοναχός με υποκείμενα νοσήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here