Σε μία πρωτοφανή διαστρέβλωση κάθε έννοιας δικαίου και διεθνών συνθηκών επιδίδεται η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία επικαλείται εκτιμήσεις «ειδικών», σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα μεταφέροντας στρατιώτες στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της.

Τουρκικά μέσα υποστηρίζουν τις τελευταίες μέρες ότι η Ελλάδα μετέφερε με πλοίο της γραμμής Έλληνες στρατιώτες στο Καστελόριζο.

Σήμερα, η εφημερίδα Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα έστειλε τώρα στρατιώτες και στη Ρόδο.

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας», αναφέρει ότι με βάση τους ειδικούς η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά δίνει το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου Μαρμαρά Σελαμί Κουράν, η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών.

«Αν με αυτή την αποστολή στρατιωτών η Τουρκία αισθάνεται ότι απειλείται η δική της ανεξαρτησία τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή. Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με βάση το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Μπορεί να εξουδετερώσει ένα – ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά», αναφέρει.

 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ για «Έλληνες στρατιώτες στο Καστελόριζο»
Στα τουρκικά δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που ήθελαν Έλληνες στρατιώτες να έχουν αποβιβαστεί στο Καστελόριζο απάντησε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, στην ανακοίνωση, η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «αλλαγή καθεστώτος στο Καστελόριζο» και θέτει ζήτημα σεβασμού στο διεθνές δίκαιο:

«Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύθηκαν πληροφορίες για στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας στο Καστελόριζο. Το Καστελόριζο τελεί υπό καθεστώς απόστρατικοποίησης, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Παρισιού το ’47. Αν οι πληροφορίες αληθεύουν, αυτό είναι μια νέα ένδειξη της αδιαφορίας της Ελλάδας για τους νόμους, αλλά και των πραγματικών προθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν αποδεχόμαστε τυχόν παράνομες αλλαγές στο καθεστώς του νησιού. Δεν θα επιτρέψουμε σε μια τέτοια πρόκληση να πετύχει τον σκοπό της ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας. Τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, θα ηττηθεί.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη μέχρι τέλους να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Τσελίκ: Πειρατεία η στρατικοποίηση του Καστελόριζου
Και ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέρθηκε χθες στο ζήτημα προβολής φωτογραφιών με Έλληνες στρατιώτες να αποβιβάζονται στο Καστελόριζο.

«Η προσπάθεια της Ελλάδας για στρατικοποίηση του Καστελόριζου, είναι άλλο ένα παράδειγμα πειρατείας. Το να στοχεύεις όπλα, εναντίον των ακτών της Τουρκίας είναι βλακώδης κίνηση. Η Ελλάδα με τα παράνομα βήματα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο έχει γίνει εκπρόσωπος της πολιτικής της πειρατείας» αναφέρει ο Τσελίκ.

 

 

newsbomb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here