spot_img
ΑρχικήΕλλάδαΑνατροπές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων - Το σχέδιο...

Ανατροπές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων – Το σχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία 

Δημοσιεύθηκε:

Ανατροπές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με αλλαγές και στους συντελεστές φορολόγησής τους, άνοιγμα της βεντάλιας των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τα νοικοκυριά με παιδιά, αλλά και νέο αυξημένο τέλος διαμονής από 1,5 έως 10 ευρώ για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και για ακίνητα τύπου Airbnb ενεργοποιεί σταδιακά η κυβέρνηση.

Με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να αναμένεται αύριο Τρίτη να ρίξει περισσότερο φως στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στο υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, «τρέχουν» ήδη την άσκηση των αλλαγών στο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και στο τραπέζι βρίσκεται μεταξύ άλλων η αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και η και καθιέρωση νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων. Αλλαγές θα υπάρξουν και στις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους καθώς θα αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.

Υπάρχουν ερωτήματα για το πως κάποιοι ζουν με 200 ή 300 ευρώ ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι «ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης. Για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποια άλλη χαίρονται και… πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους, όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν».

«Οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα» σημείωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι δρομολογούνται, παρεμβάσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό».

Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας φορολογικής μεταρρύθμισης καθώς από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου.

Το νέο τέλος διαμονής

Το τέλος φυσικών καταστροφών θα επιβαρύνει τη διαμονή σε ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί το αποθεματικό που θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 ο φόρος αυτός θα αυξηθεί από 1 έως 6 ευρώ και θα διαμορφωθεί ως εξής:

– Ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ

– Ξενοδοχεία 3 αστέρων: από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ

– Ξενοδοχεία 4 αστέρων: από 3 ευρώ στα 7 ευρώ

– Ξενοδοχεία 5 αστέρων: από 4 ευρώ στα 10 ευρώ

– Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια –διαμερίσματα: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ.

Ο φόρος διαμονής θα επιβάλλεται και στα ακίνητα τύπου Airbnb στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες αποκτούν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις 3 ή περισσοτέρων ακίνητα.

Τελευταία νέα

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου στην Άρτα. 

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του ΣπύρουΡιζόπουλου στην Άρτα. Η εκδήλωση...

Συνέντευξη του Θωμά Ρίζου υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με το συνδυασμό «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ – Τόπος να Ζεις»

Μία ευχάριστη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη είχε το Artinos.gr με τον Θωμά Ρίζο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος...

ΜΑΡΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ Υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος: Η Ήπειρος μπορεί να χωρέσει τα όνειρα όλων μας

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε Κοινό των Ηπειρωτών με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο. Για να...

Συνάντηση Δημάρχου Πάργας με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές Ashud Ahmed και τον Md Khaled πληρεξούσιο ΥπουργόΣυνάντηση Δημάρχου Πάργας 

Με πρωτοβουλία του  Δήμαρχου Πάργας Νίκου Ζαχαριά πραγματοποιήθηκε στην Πάργα συνάντηση  με τον Πρέσβη της Λαϊκής...

Περισσότερα