Την πρώτη της αντίδραση στο μήνυμα που εξέπεμψε η Βουλή των Ελλήνων εγκρίνοντας  χθες το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έστειλε η Άγκυρα μέσω του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η βούληση της Ελλάδας για αύξηση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, που καταλήγει μέχρι τα νότια της Πελοποννήσου, δεν επηρεάζει καθόλου το Αιγαίο.

Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στην ημίκλειστη θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι κοινώς γνωστό ότι τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που θα περιορίζει την ελεύθερη πλοήγηση και πρόσβαση στις ανοιχτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτήν τη στάση μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του τo τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χθες η ελληνική Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία 284 βουλευτών ενέκρινε το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία εν όψει των διερευνητικών επαφών, σημειώνοντας το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων και προς ανατολάς.

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση – Τουρκία Αριάνα Φερεντίνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here