Ελλάδα και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με συνέπεια επί της ουσίας να ακυρώσουν το ήδη παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. – Το γεγονός είχε αποκαλύψει και προαναγγείλει το Newsbomb.gr ήδη από τις 27 Ιουλίου και οι εξελίξεις το επιβεβαίωσαν.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και συγκεκριμένα, μετά το τηλεφώνημα που είχαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στις 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη-Σίσι, είχε ακολουθήσει συνάντηση εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών στην Αθήνα από την οποία οι Αιγύπτιοι αποχώρησαν έχοντας στα χέρια τους την τελική πρόταση της Αθήνας έχοντας ανταλλάξει χάρτες και τα απαραίτητα έγγραφα.

Η απάντηση του Καΐρου ήρθε λίγο μετά και γι΄ αυτό ακολούθησε το ταξίδι που πραγματοποιεί στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας.

Η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο ωστόσο, δεν ήρθε αβρόχοις ποσί. Ίσα ίσα, πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια, τα οποία έδωσαν το δικαίωμα στην Τουρκία να διεκδικεί παραλόγως, κομμάτι από την πίτα των ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Ένα μνημόνιο ωστόσο το οποίο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν τίθεται μόνο εν αμφιβόλω αλλά καθίσταται επί της ουσίας άκυρο.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες η οριοθέτηση έγινε προς ανατολικά μέχρι λίγο πριν τον 27ο Μεσημβρινό (59’ 02. 00’’), καλύπτοντας μόνο την μισή Ρόδο, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν θα έπρεπε να αφεθεί εκτός αυτής της πρώτης φάσης οριοθέτησης μόνο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ενώ προς δυτικά η οριοθετημένη περιοχή φθάνει στον 26ο μεσημβρινό. Έτσι αποφεύγεται η «απομόνωση» του Καστελόριζου στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης αλλά και δεν δίνεται η εντύπωση ότι το Καστελόριζο εξαιρείται λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας.

Όπως βρίσκεται επίσης σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, η συμφωνία με την Αίγυπτο προβλέπει πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για επέκταση της οριογραμμής πέρα από τον 28ο μεσημβρινό, με την υποσημείωση, ωστόσο, πως για οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να υπάρχει συμφωνία των μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αντίστοιχα και σε περίπτωση συμφωνίας με τρίτο μέρος.

Βλέποντας την συμφωνία υπό το πρίσμα των διεθνών σχέσεων βγαίνουν δύο πρώτα συμπεράσματα. Άμα τη καταθέσει της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη, η Ελλάδα θα έχει πλέον και με την «βούλα» λόγο για ό,τι συμβαίνει νοτίως της Κρήτης και της Ρόδου απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Επίσης η Αίγυπτος, αποφασίζει αμετάκλητα να βάλει (με αστερίσκους πάντα) την Τουρκία απέναντί της στέλνοντας μήνυμα πως δεν συντάσσεται ούτε και ανέχεται τις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο που δεν έχουν καμία βάση στο διεθνές δίκαιο.

Αυτός είναι ο χάρτης της συμφωνίας
Για ισορροπημένη συμφωνία κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές, τονίζοντας πως επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει τη συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

Ο χάρτης της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου που βλέπει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης Σάρατζ δεν έχει πλέον καμία απολύτως ισχύ.

Τι αποκομίζει η Ελλάδα
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική».

Αναφέρονται τέσσερα βασικά σημεία:

Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.

Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

«Επιβεβαιώνεται η ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου»
Όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού Μνημονίου».

Ειδικότερα:

Γίνεται λόγος για «αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο».
Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα.

Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.

Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.

«Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων», αναφέρουν, στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές πηγές.

Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.
«Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

 

 

 

newsbomb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here