Διευκρινήσεις για τον τρόπο που θα μετακινούμαστε στα νησιά έδωσε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι για τους μη εμβολιασμένους είναι απαραίτητο πλέον το rapid ή το self test.

«Η επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας κάνει μία αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και εκτίμηση του κοινωνικού κινδύνου. Προφανώς τα νησιά δέχονται αυτές τις μέρες μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Γι’ αυτό το λόγο μπαίνει και μια επιπλέον δέσμευση για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει».

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Κοντογεώργης, «μέχρι και τη Δευτέρα μπορεί να πάει κάποιος σε μία δημόσια δομή και να κάνει το PCR test (μοριακό τεστ) για να ταξιδέψει».

Aναγκαία τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τα ταξίδια

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το πώς θα μετακινούμαστε από νησί σε νησί, σε περίπτωση μη εμβολιασμού, ο γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης διευκρίνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται τεστ αυτοδιάγνωσης (self test). Και όπως τόνισε αυτό το μέτρο θα εξεταστεί και για τις μετακινήσεις, το επόμενο διάστημα, και από νομό σε νομό καθώς και με άλλα μέσα μεταφοράς.

Για να ξεκινήσει όμως από το λιμάνι, πχ. του Πειραιά θα πρέπει κανείς να έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά για ταξίδι (πιστοποιητικό εμβολιασμού, green pass, μοριακό τεστ ή rapid). Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη η υποχρέωση διενέργειας self test ισχύει και όταν αλλάζεις νομό ή πας από ένα νησί σε ένα άλλο, που απέχει γεωγραφικά.

«Προφανώς η γεωπολιτική της πανδημίας είναι μία σύνθετη υπόθεση, χρειάζεται εξοικείωση με κάποιες αποφάσεις. Σε κάθε απόφαση που έχει να κάνει με την άρση περιορισμών γίνεται πρώτα στάθμιση του επιδημιολογικού κινδύνου. Εμάς ο στόχος είναι να αποφευχθεί ένας νέος επιδημιολογικός κίνδυνος. Τις επόμενες μέρες φτάνουμε στο 60% της εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι περιορισμούς; Όχι. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι κρίσιμοι μήνες για τη χώρα. Το όφελος που θα υπάρξει για τη χώρα υπερβαίνει κατά πολύ το όποιο κομματικό όφελος», δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης.

Τι δήλωσε για τον κλάδο της εστίασης

«Στόχος μας είναι να αποτραπεί ένας νέος υγειονομικός κίνδυνος και σιγά να εμφανίσουμε μια ομαλή συνθήκη στην καθημερινότητά μας. Ποια είναι η άλλη επιλογή; Σε λίγες μέρες φτάνουμε το 60% της εμβολιαστικής κάλυψης στους ανθρώπους που είναι ενήλικες. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε περιορισμούς; Όχι. Αυτές οι αποφάσεις είναι και προς όφελος των επιχειρήσεων. Σας ξαναλέω θα παρέμεναν κλειστοί οι εσωτερικοί χώροι. Ανοίγουν είτε αμιγώς είτε με μικτή χρήση. Η κάθε επιχείρηση λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάσει τι κρίνει σκόπιμο. Εμείς δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής», επισήμανε ο γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Εμβολιασμός των εφήβων – Τι θα γίνει

Σχολιάζοντας το θέμα του εμβολιασμού των εφήβων ο κ. Κοντογεώργης είπε: «Έχει ωριμάσει η σκέψη για των εμβολιασμό των εφήβων. Ούτως ή άλλως το εμβόλιο της Phizer ήταν εγκεκριμένο για τις ηλικίες άνω των 16 ετών. Θα έχουμε ανακοινώσεις πολύ σύντομα. Δεν συζητάμε το θέμα της υποχρεωτικότητας».

Απαντώντας, τέλος, στην πρόταση των παρουσιαστών της εκπομπής να ξεκινήσει, ως παράδειγμα, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού από την Βουλή ο κ. Κοντεογεώργης είπε ότι ο εμβολιασμός είναι μια προσωπική υπόθεση.

«Ο εμβολιασμός είναι μια ύψιστη πράξη ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Για μένα είναι αδιανόητο όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο να μην έχουν εμβολιαστεί. Και σίγουρα είναι τελείως ακατανόητο, άνθρωποι εντός του κοινοβουλίου που να διακηρύσσουν έναν αντιεμβολιαστικό λόγο… Αυτό είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι κρίσιμοι μήνες. Αποτελεί εθνική υπόθεση. Το όφελος που υπάρχει για τη χώρα υπερβαίνει οποιοδήποτε άλλο κομματικό όφελος, επομένως αυτή τη στιγμή ο λόγος -για όλες τις πολιτικές ομάδες- θα πρέπει να είναι συντονισμένος στο μέτωπο του εμβολιασμού».

www.ertnews.gr

ert.gr
Author: Γεωργία Παμπουχίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ