Έμπειροι αξιωματικοί της Αεροπορίας παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά αεροσκάφη αντιδρούν στις ελληνικές αναχαιτίσεις – με αποτέλεσμα να είναι πολύ αυξημένες και οι εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά.

Οι προκλητικές πτήσεις οπλισμένων τουρκικών F-16 πάνω από κατοικημένα ή ακατοίκητα ελληνικά νησιά είναι πλέον σχεδόν καθημερινές και έχουν φτάσει τις 116, όταν πέρυσι είχαν καταγραφεί μόλις 7 έως τα τέλη Φεβρουαρίου και συνολικά 124 όλη τη χρονιά.

Η επεξεργασία των στοιχείων του ΓΕΕΘΑ από «ΤΑ ΝΕΑ» όχι απλώς φανερώνει την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά δείχνει και ποια νησιά βάζουν συστηματικά στο στόχαστρό τους οι Τούρκοι επιδιώκοντας να τα «γκριζάρουν». Οι Οινούσσες, η Παναγιά, οι Λειψοί, το Καστελλόριζο, οι Αρκιοί βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότερες υπερπτήσεις από την αρχή του χρόνου, αλλά και συνολικά από το 2019.

Τουρκικά F-16 έχουν πετάξει από την αρχή του χρόνου έως σήμερα 19 φορές πάνω από τις Οινούσσες των 826 κατοίκων. Αν προστεθούν δε και οι 28 υπερπτήσεις της περσινής χρονιάς, τότε οι Οινούσσες έχουν μπει συνολικά 47 φορές στο στόχαστρο των Τούρκων. Αλλά και πάνω από τη νησίδα Παναγιά που βρίσκεται στο ίδιο νησιωτικό σύμπλεγμα του Βόρειου Αιγαίου τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν πετάξει επίσης 19 φορές.

Νοτιότερα, στα Δωδεκάνησα, η Αγκυρα επιλέγει σχεδόν καθημερινά να «γκριζάρει» εμπράκτως αρκετά ακριτικά νησιά με αλλεπάλληλες προκλητικές υπερπτήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, μαχητικά της Τουρκίας έχουν πετάξει (μέχρι χθες 27/2) 18 φορές πάνω από τους Λειψούς, 17 πάνω από τους Αρκιούς, 8 πάνω από το Καστελλόριζο και τη Ρω, 8 πάνω από το Αγαθονήσι.

Σημειώνεται ότι αρκετά απ’ αυτά τα νησιά – όπως οι Οινούσσες, οι Αρκιοί, η Παναγιά, το Φαρμακονήσι – η Αγκυρα τα έχει κατατάξει στις γνωστές λίστες της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Ισχυρίζεται δηλαδή ότι έχουν αμφισβητούμενη κυριαρχία. Πρόκειται για τη θεωρία την οποία η Τουρκία έφερε στο προσκήνιο με την κρίση των Ιμίων και από καιρού εις καιρόν την επαναφέρει. Το έκανε εξάλλου και σχετικά πρόσφατα, τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε με προκλητικό τρόπο ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

 

 

hellas-now.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here