spot_img
ΑρχικήΕλλάδαΧαμός με τα φορολογικά μέτρα!!! Νέο μνημόνιο για τα ακίνητα μίσθωσης -...

Χαμός με τα φορολογικά μέτρα!!! Νέο μνημόνιο για τα ακίνητα μίσθωσης – Με πρόσχημα την φοροδιαφυγή ετοιμάζεται μεγάλη παρέμβαση

Δημοσιεύθηκε:

Οι σημαντικότερες αλλαγές θα αφορούν στους φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιδιαίτερα για εκείνους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, ενώ θα καθιερωθεί νέος τρόπος εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων! Τα δηλωθέντα έσοδα του φορολογούμενου δεν θα μπορεί να υπολείπονται εκείνων που προκύπτουν από την ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τετελεσμένο είναι πως η εφορία θα αναγνωρίζει ως έξοδα μόνο όσα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα mydata.

Αναφορικά με τα ακίνητα, διαμορφώνεται νέα κατάσταση στα Airbnb που φοροδιαφεύγουν με τους ιδιοκτήτες τους εφεξής να αντιμετωπίζονται ως «ξενοδόχοι».

Άπαξ και εκμεταλλεύονται τρία ή περισσότερα καταλύματα θα υπάγονται σε ΦΠΑ και σε τέλη που ισχύουν για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (φόρος διαμονής, Τέλος Παρεπιδημούντων 0,5%).

Μέχρι τώρα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονταν από τον ΦΠΑ, οπότε για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι τον ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο.

Τα μετρητά θα απαγορευθούν στις μεταβιβάσεις ακινήτων, και θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο της αξίας των μετρητών που χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε συναλλαγή πέραν του υφιστάμενου ορίου των 500 ευρώ.

Ερωτηματικά υπάρχουν για το κατά πόσο θα μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο σε ένα πεδίο όπου τα μετρητά είναι ο βασιλιάς. Σε αυτό ίσως βοηθήσουν μελλοντικά οι ψηφιακές ταυτότητες, οι οποίες επιδιώκεται να συνδεθούν με τραπεζικούς λογαριασμούς και γενικά να αποτελέσουνν σε βάθος χρόνου, το μοναδικό μέσω συναλλαγών με το κράτος!

Τέλος, αξισημείωτο είναι πως ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής και οι εκπρόσωποι των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Airbnb, Booking, και Vrbo, θα υπογράψουν το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας.

Το ζητούμενο είναι η παροχή περισσότερων στοιχείων και σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα ούτως ώστε να εντοπίζονται ακίνητα που ενοικιάζονται χωρίς να ακολουθούν τους «κανόνες», και κρυφά εισοδήματα που θα αποκαλύπτονται μέσα από διασταυρώσεις με τα αντίστοιχα έντυπα της Εφορίας, τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες εμβάσματα κ.λπ.

Υπόλοιπα φορολογικά μέτρα:

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 θα υπάρξει διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών και 140.000 ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων.

Επέκταση των POS σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες και σε χώρους όπως γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι.

Υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από τον Ιανουάριο, απλοποιημένο τιμολόγιο με μείωση του ύψους του από τα 100 στα 50 ευρώ και καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής που θα επιτρέψει σε πραγματικό χρόνο να ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λ.π.).

Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά. Το σημερινό πρόστιμο είναι 100 ευρώ.

 

 

Τελευταία νέα

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου στην Άρτα. 

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του ΣπύρουΡιζόπουλου στην Άρτα. Η εκδήλωση...

Συνέντευξη του Θωμά Ρίζου υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με το συνδυασμό «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ – Τόπος να Ζεις»

Μία ευχάριστη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη είχε το Artinos.gr με τον Θωμά Ρίζο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος...

ΜΑΡΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ Υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος: Η Ήπειρος μπορεί να χωρέσει τα όνειρα όλων μας

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε Κοινό των Ηπειρωτών με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο. Για να...

Συνάντηση Δημάρχου Πάργας με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές Ashud Ahmed και τον Md Khaled πληρεξούσιο ΥπουργόΣυνάντηση Δημάρχου Πάργας 

Με πρωτοβουλία του  Δήμαρχου Πάργας Νίκου Ζαχαριά πραγματοποιήθηκε στην Πάργα συνάντηση  με τον Πρέσβη της Λαϊκής...

Περισσότερα