Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, επιχείρησε χθες για πρώτη φορά το ρωσικό θηρίο, το αμφίβιο πυροσβεστικό αεροσκάφος με τις εντυπωσιακές δυνατότητες πυρόσβεσης.

Το Beriev Be-200 πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερό, επιχείρησε χθες την πρώτη του κατάσβεση στο Κακοδίκι Σελίνου, στη φωτιά που απείλησε οικισμούς με αποτέλεσμα κάτοικοι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Χανίων ο Ιωάννης Σταμούλης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, “πρόκειται για ένα πολύ γρήγορο αεροσκάφος, το οποίο έφτασε στην Κρήτη με ταχύτητα 480 χλμ την ώρα, έχει μεγάλη αυτονομία σε καύσιμα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό, ενώ στα πολύ θετικά του είναι και το γεγονός ότι μπορεί να πάρει νερό από τη θάλασσα με μεγαλύτερο κυματισμό από ότι τα καναντέρ.

Στα “αρνητικά” του θα μπορούσαμε να πούμε ότι λόγω του όγκου του δεν μπορεί να κάνει ελιγμούς, ωστόσο σε μια ευθεία μπορεί με μία ρίψη να σβήσει μία μεγάλη φωτιά. Το Beriev είχε έρθει και πάλι στην Ελλάδα το 2007 και χθες στα Χανιά ήταν η επίσημη πρώτη του.”

Συνολικά στη μάχη της κατάσβεσης στο Κακοδίκι Σελίνου πήραν μέρος 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Έρικσον, ένα από τα Χανιά και ένα από την Τρίπολη, ένα ρωσικό ελικόπτερο από το Ηράκλειο, το Beriev, που ήρθε από την Αθήνα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας από όλη την Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν μικρές αναζωπυρώσεις ενώ πλέον η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή για το φόβο αναζωπυρώσεων.

 

Δείτε το Beriev χθες στην πρώτη του επιχείρηση πάνω από το Κακοδίκι Σελίνου, στην οποία έριξε πολύ λίγο νερό λόγω των διάσπαρτων σπιτιών και των καλωδίων της ΔΕΗ.

Ρεπορτάζ: Ευτυχία Πενταράκη

ertnews.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here