Σε μπαράζ διεθνοποίησης για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προχωρά η κυβέρνηση και φέρνει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα σε ένα καθολικά διεθνώς αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε σειρά τηλεφωνικών επαφών και επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε την υποστήριξή του. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ομόθυμη είναι η καταδίκη από την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ενώ τα διεθνή ΜME κάνουν λόγο για απόφαση-ταφόπλακα στον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας και θεωρούν τις εικόνες οπαδικού τύπου, με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν έξω από το μνημείο-σύμβολο, «πρόκληση» για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Αντιθέτως, στην Τουρκία ο φιλοκυβερνητικός Τύπος γράφει ότι «έσπασαν οι αλυσίδες μετά από 86 χρόνια και ότι θα γίνει Ανάσταση στην Αγιά Σοφιά».

Για τις 24 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο ναό, ενώ ζητούμενο που θα συζητηθεί την Τρίτη στο προεδρικό Συμβούλιο είναι η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου.

Διάχυτη είναι η ανησυχία για ενδεχόμενη αλλοίωση του βυζαντινού διάκοσμου με τα σπάνια ψηφιδωτά και τις εικόνες που διασώθηκαν ανά τους αιώνες και αποτελούν σημείο αναφοράς της κοσμικής ταυτότητας του μνημείου, και τώρα θα πρέπει να επικαλυφθούν λόγω της χρήσης του ναού ως τεμένους.

 

 

 

 

Πηγή: ΕΡΤ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here