Πρώτη προτεραιότητα μετά την απονομή των αυξημένων συντάξεων χηρείας αποτελεί για τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους συνταξιούχους.

Η αποστολή των σημειωμάτων θα γίνει μέσα στον τρέχον έτος μετά την απονομή των αυξημένων συντάξεων χηρείας.

Αφορά τις «παλιές» συντάξεις, όσες δηλαδή καταβάλλονταν έως και 12 Μαΐου 2016 και έχουν επανυπολογιστεί βάση ν. Κατρούγκαλου και απονέμονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες

Υπενθυμίζεται ότι ο επανυπολογισμός γίνεται με τρία κριτήρια την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική σύνταξη και την προσωπική διαφορά.

Οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα και γι αυτό δεν μπορούν να υπολογίσουν την διαφορά που προκύπτει από την εξίσωση.

Στο «μικροσκόπιο» το σύνολο των συντάξεων

Αλλή μία προτεραιότητα του ΕΦΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας είναι να επανεξετάσει το σύνολο των συντάξεων προκειμένου ώστε να ελέγξουν πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός και μετά να σταλούν τα ειδοποιητήρια σε όσους έχουν εκδοθεί αποφάσεις συνταξιοδότησης μέχρι 13 Μαΐου του 2016.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων καθώς ήδη έχει παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει ζητήσει την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους για το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους.

Η ανεξάρτητη Αρχή έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον ν. Κατρούγκαλου ( 4387/2016).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει από τις αρχές του έτους ενημερωτικά σημειώματα, στα οποία θα έπρεπε να φαίνονται τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων με βάση τον τελευταίο νόμο (το νέο ποσό της βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης) όπως επίσης και της προσωπικής διαφοράς, η οποία έχει «ψαλιδιστεί».

Η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό προ φόρου και πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό προ φόρου που προκύπτει από τον επανυπολογισμό(μετά την εισφορά ασθενείας και τις κρατήσεις ΑΚΑΓΕ) είναι η γνωστή σε όλους «προσωπική διαφορά».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + one =