Ένας Μυτιληνιός ανάμεσα στους National Geographic Young Explorers

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας συχνά φαίνονται τρομακτικές, αλλά μια αυξανόμενη κοινότητα νέων αναλαμβάνει δράση. Αυτοί οι changemakers γνωρίζουν ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός, ένας αριθμός που δεν αντικατοπτρίζει την ικανότητά τους να εργάζονται συλλογικά για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα πιο απαιτητικά ζητήματα του πλανήτη μας. Το National Geographic Society εμπνέεται από την ενέργεια και τη φιλοδοξία που φέρουν οι νέοι και ανακοίνωσε  τους National Geographic Young Explorers για το Φθινόπωρο 2020, ανάμεσα στους οποίους και ένας Έλληνας, ο Μυτιληνιός Ηλίας Ψυρούκης.

Ο Ηλίας Ψυρούκης ξεκινώντας πριν από 11 χρόνια όντας μαθητής του ΄Γ Λυκείου Μυτιλήνης όπου συμμετείχε στον μαθητικό διαγωνισμό  Can Sat, μετατρέποντας κουτάκια από αναψυκτικό σε αυτοσχέδιους δορυφόρους  και εκτοξεύοντας τους στο διάστημα, ενώ σήμερα αποτελεί έναν πρωτεργάτη στην ανάπτυξη του τομέα του διαστήματος .

Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Forbes 30under30 Greece 2021,  έχει εστιάσει στις Διαστημικές Τεχνολογίες από το 2012, όταν ήταν ακόμα μαθητής και είναι σήμερα ένας από τους ηγέτες της Νέας Διαστημικής Γενιάς στην Ελλάδα. Ως συνιδρυτής της SPIN – Space Innovation, ο Ηλίας αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση και διεύρυνση των δεξιοτήτων και των γνώσεων των νέων, και δίνει έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με το διάστημα. Το όραμά του είναι να ενισχύσει την κουλτούρα της Διαστημικής Εξερεύνησης στην Ελλάδα, δημιουργώντας έναν πυρήνα ανάπτυξης διαστημικών τεχνολογιών, παρέχοντας τις απαραίτητες γνώσεις, τα εργαστήρια και τη δικτύωση. Ο Ηλίας Ψυρούκης έχει αναγνωριστεί κερδίζοντας πλήθος βραβείων, εργαζόμενος ως Επιστημονικός Σύμβουλος σε προγράμματα της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας και διοργανώνοντας το CanSat in Greece με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Το CanSat in Greece είναι το πρώτο έργο με έδρα στην Ελλάδα που υποστηρίζεται από το National Geographic Young Explorers Grant. Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Οι μαθητές και οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, για να πραγματοποιήσουν μια διαστημική αποστολή που οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται σε υψόμετρο 1km με έναν πύραυλο, που κατασκευάστηκε από τη SPIN, και προσγειώνεται με ασφάλεια με χρήση αλεξίπτωτου, ενώ εκτελεί την αποστολή που η ομάδα έχει επιλέξει.

Ο Ηλίας Ψυρούκης είναι πλέον μέρος της #GenGeo, μιας παγκόσμιας κοινότητας νέων με ενσυναίσθηση, επιμονή, πάθος και με μια ακόρεστη προσπάθεια για αναζήτηση λύσεων που θα οικοδομήσουν ένα βιώσιμο μέλλον και έναν υγιή πλανήτη. Αυτή είναι η γενιά που οδηγεί την πρόοδο και κινητοποιεί τους συνομηλίκους της για να κάνει τη διαφορά στις κοινότητές τους. Δε διεκδικούν μόνο μια θέση στο τραπέζι, αλλά ζητούν να προστεθούν ακόμη περισσότερες καρέκλες για τους νέους. Το National Geographic είναι περήφανο που τους προσφέρει αυτή τη θέση.

Το National Geographic είναι  επενδύει στο όραμα αυτών των νέων, χρηματοδοτεί τις δράσεις τους, ενθαρρύνει τη σύνδεσή τους και μεγεθύνει το έργο τους.

Για την επιλογή του μεταξύ των εξευρενητών του κόσμου του National Geographic, ο Ηλίας Ψυρούκης , μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου και την Αναστασία Σπυριδάκη

 

 

www.ert.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here