Υπαίθριες λειτουργίες, Ανάσταση σε πλατείες και αύλειους χώρους εκκλησιών, καθώς και μεγάλο αριθμό πιστών εντός των ναών για τις ημέρες του Πάσχα πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική εισήγηση, η Εκκλησία ζητά να επιτραπεί η παρουσία 100 ατόμων εντός των μεγάλων ναών και να ισχύσει η αναλογία του ενός πιστού ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου στις εκκλησίες.

Ακόμη, προτείνει αλλαγή του ωραρίου, με τις ακολουθίες της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής να επεκτείνονται ως τις 11 τη νύχτα ή και τα μεσάνυχτα, ενώ η Ανάσταση μετά τα μεσάνυχτα.

Προς το παρόν το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής, καθώς οι αριθμοί των νέων περιστατικών, των διασωληνώσεων και των θανάτων παραμένουν σταθερά υψηλοί και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται ενδελεχώς.

Το σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Open, είναι να επιτραπεί ο εκκλησιασμός σε όλους τους ναούς της χώρας, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν τη διενέργεια ατομικών τεστ ανίχνευσης κορονοϊού για ιερείς και πιστούς, την παρουσία ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα και 50 ατόμων για τους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς, όπως έγινε και το περσινό Πάσχα.

Ωστόσο, το κύριο αντικείμενο προβληματισμού των ειδικών είναι οι λιτανείες και η περιφορά του Επιταφίου, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, ένας τέτοιος συνωστισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού και μάλιστα σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.

Για τον λόγο αυτόν οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα έχει τότε η χώρα. «Πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση.

Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολλή σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα. Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς» δήλωσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να συμβεί ό,τι είχε συμβεί το προηγούμενο Πάσχα.

«Η περιφορά του Επιταφίου δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μια σύντομη περιφορά γύρω από τον ναό» συμπλήρωσε.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here