Ρεκόρ αιτήσεων που μπορεί να φτάσουν και τις 300.000 αναμένεται να σημειώσει το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 προσλήψεις ανέργων σε Δήμους, Περιφέρειες και υπουργεία με 8μηνες συμβάσεις.

Η απόφαση για την έναρξη του νέου προγράμματος υπογράφηκε χθες από τους υπουργούς Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Οι αιτήσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.», αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 20 Μαρτίου (ηλεκτρονικά στον ΟΑΕΔ), καθώς θα προηγηθεί η προκήρυξη και η έγκρισή της από το ΑΣΕΠ.

Οι λόγοι που αναμένεται ρεκόρ συμμετοχής, σύμφωνα με εκτιμήσεις που μετέφεραν στον «Ε.Τ.» αρμόδια στελέχη του ΟΑΕΔ, είναι πρώτον γιατί το νέο πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό ωφελουμένων από όσα είχαν τρέξει στο παρελθόν και δεύτερον διότι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και το τελευταίο που θα έχει πανελλαδική εμβέλεια με τα χαρακτηριστικά της κοινωφελούς εργασίας.

Μια αλλαγή που εξετάζεται είναι, για παράδειγμα, οι ανάγκες των Δήμων και Περιφερειών για έκτακτο προσωπικό στα κατασκευαστικά έργα να καλύπτονται με πόρους των ΟΤΑ, όπως γινόταν και πριν τα μνημόνια, ώστε να διοχετευθούν χρήματα σε στοχευμένα και μικρότερης κλίμακας προγράμματα για κοινωφελή εργασία.

Η επιλογή

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι άνεργοι θα επιλεγούν με τη μοριοδότηση που θα συγκεντρώσουν από τα παρακάτω κριτήρια:

* Συνεχόμενη ανεργία με ανώτατο όριο τους 60 μήνες. Ο κάθε μήνας δίνει 1 μόριο, που διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

* Συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία του ή της συζύγου με 1 μόριο ανά πλήρη μήνα.

* Αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% (δίνει 15 μόρια).

* Ηλικία 18 έως 29 ετών (+15 μόρια).

* Ηλικία 30 έως 44 ετών (+25 μόρια).

* Ηλικία 45 έως 54 ετών (+35 μόρια).

* Ηλικία 55 ετών και άνω (+45 μόρια).

* Αριθμός ανηλίκων τέκνων (+10 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο)

* Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (+10 μόρια).

* Δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (+35 μόρια).

* Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 (+20 μόρια).

* Εντοπιότητα (+20 μόρια).

Βάσει εισοδήματος

Πέραν αυτών, οι άνεργοι μοριοδοτούνται και με βάση το ετήσιο εισόδημα του φορολογικού έτους 2018, ατομικό ή οικογενειακό, ως εξής:

* Με ατομικό εισόδημα ως 3.500 ευρώ και με οικογενειακό ως 7.000 ευρώ παίρνουν 30 μόρια.

* Με ατομικό εισόδημα από 3.501 ως 5.000 ευρώ και με οικογενειακό από 7.001 ως 10.000 ευρώ παίρνουν 25 μόρια.

* Με ατομικό εισόδημα από 5.001 ως 8.000 ευρώ και με οικογενειακό από 10.001 ως 16.000 ευρώ παίρνουν 20 μόρια.

* Με ατομικό εισόδημα από 8.001 ως 12.000 ευρώ και με οικογενειακό από 16.001 ως 26.000 ευρώ παίρνουν 10 μόρια.

Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 26.000 ευρώ δεν θα λάβουν μοριοδότηση.

Και… αύξηση

Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για έναν έως τρεις Δήμους της επιλογής τους και για μία και μόνο ειδικότητα.

Οι συμβάσεις των απασχολουμένων θα είναι 8 μηνών με τον βασικό μισθό των 650 ευρώ μικτά (546 ευρώ προ φόρου). Σε ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται τον Ιούλιο (και κατά πληροφορίες θα διαμορφωθεί κοντά στα 685 ευρώ), θα πάρουν την επιπλέον διαφορά.

Οσοι ασκούν εργασίες που είναι ενταγμένες σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ειδικότητες θα έχουν προσαύξηση εισφορών.

Ειδικότητες

Στην προκήρυξη που ετοιμάζεται οι βασικές ειδικότητες αφορούν θέσεις διοικητικού, οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών, κηπουρών κ.ά.

Οι 36.500 άνεργοι θα απασχοληθούν ανάλογα με την ειδικότητά τους στους ακόλουθους τομείς:

* Αναβάθμιση υπηρεσιών προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (συντήρηση δημοτικών υποδομών, λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής, καθαριότητα).

* Υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης.

* Βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

* Οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών.

* Υπηρεσίες διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου.

* Μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

* Πρόληψη φυσικών καταστροφών.

* Πρώτες βοήθειες.

* Δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας.

* Εργασίες κατασκευαστικού κλάδου.

Απουσίες…

Επιτρέπεται η απουσία των ωφελουμένων από το πρόγραμμα, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους, με έγγραφη αίτηση στην υπηρεσία τους για 2 ημέρες τον μήνα που μεταφέρονται στον επόμενο αν δεν χρησιμοποιηθούν.

Απουσία επιτρέπεται λόγω αναρρωτικής άδειας έως 13 ημέρες, λόγω κύησης και λοχείας, λόγω επίβλεψης παιδιών, και συζύγων με αναπηρία άνω του 50%, 67% και 80%.

Δικαιολογείται επίσης απουσία δύο ημερών για τη σχολική βαθμολογία των παιδιών (ως 16 ετών), επιτρέπεται μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα σε γονείς με νεογέννητο τέκνο ως 30 μηνών, ενώ χορηγείται 5νθήμερη άδεια λόγω γάμου και 2ήμερη λόγω θανάτου. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους με 276.699.200 ευρώ.

Εμπρακτη στήριξη σε ανέργους

«Υπογράφουμε το νέο και αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα 36.500 θέσεων εστιάζοντας στους άνεργους συνανθρώπους μας με μεγάλες αδυναμίες εύρεσης εργασίας, τους οποίους και ενισχύουμε με νέες δεξιότητες, ώστε να αναζητήσουν με καλύτερες αξιώσεις σταθερές θέσεις εργασίας, μετά το πέρας του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

 

 

eleftherostypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here